AUDIO | Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică: „Trebuie să redefinim normalitatea, pentru următorii doi ani!”

Atât guvernanții cât și cetățenii trebuie să evite să mai tindă spre a reveni, cel puțin foarte curând, la normalitatea de dinainte de pandemie, este de părere profesorul Răzvan Cherecheș, de la Departamentul de Sănătate Publică al Facultății de Științe Politice din UBB. 

„Trebuie gândite modalități de distanțare socială funcționale!”

„În mod normal ar trebui cu toții, atât Guvernul cât și noi, să nu mai tindem către revenirea la normal. Normalul trebuie redefinit, trebuie pus în complet alți termeni, trebuie gândite modalități prin care să se păstreze în continuare distanțarea socială la un nivel care să fie în continuare funcțional”, a spus pentru EBS Radio Răzvan Cherecheș. “Să găsim modalități funcționale de a ține rata de transmisie jos. Economia trebuie să își revină, dar pentru fiecare loc de muncă trebuie gândite spații cu distanțe între ele, toată lumea ar trebui să poarte măști, în toate spațiile publice, deci sunt măsuri care trebuie luate, ca să putem reveni la o nouă stare de normalitate”, a adăugat cadrul universitar.

De asemenea, investițiile în educație, care în opinia sa va include un mix între predarea clasică și cea în online, din toamnă, trebuie să crească mai mult ca oricând, crede el.

Relaxare, urmată de restricții

„În momentul în care relaxezi, automat rata de infecție crește, deci noi nu avem în momentul de față o soluție permanentă, soluția de izolare socială este o soluție temporară și toată lumea ar trebui să se obișnuiască cu ideea că asta e noua stare de normalitate, conform cu ceea ce cred eu pentru cel puțin următorii doi ani”, a spus profesorul. Astfel, perioadele de introducere a unor măsuri de relaxare vor fi urmate, inevitabil, de reluarea unor restricții, potrivit cadrului universitar. Conform acestuia, pe lângă continuare testărilor, autoritățile trebuie să urmărească în continuare parametrii mortalității generale, comparativ cu perioade similare din alți ani, astfel încât, chiar și în lipsa testării extinse, o eventuală creștere să poată fi corelată cu virusul.

Iată, mai jos, câteva fragmente audio cu poziția specialistului vizavi de măsurile luate de autorități și atitudine cetățenilor în contextul pandemiei, respectiv pe tema relaxării unora dintre restricțiile actuale începând cu 15 mai.

Răzvan Cherecheș despre: 

Cifrele raportate de autorități cu privire la numărul de infecții, numărul limitat de teste și comunicările menite să îi responsabilizeze pe cetățeni:

 

Faptul că măsurile de relaxare vor aduce inevitabil creșterea numărului de infecții și de decese, este inevitabil, astfel că perioadele de relaxare vor fi urmate de perioade de revenire la unele restricții:

 

Reluarea anului școlar în toamnă și necesitatea creșterii, mai mult ca oricând, a investițiilor în educație și sănătate:

 

Măsurile cu care se poate începe relaxarea și ce gen de activități nu trebuie luate încă în calcul pentru ridicarea restricțiilor:

 

Țara care a reacționat, în opinia sa, cel mai bine și din timp, la pandemie, Germania:

 

Ovidiu Cornea

 

 

Ne poți asculta și aici: