AUDIO | Spitalele non-Covid nu pot ocoli pacienții infectați. Manager: „Pandemia ne-a crescut foarte mult cheltuielile”

Spitalele non-Covid din Cluj-Napoca și-au adaptat locurile pentru proprii pacienți care sunt și infectați cu noul coronavirus. Clinica de Neurochirurgie și Institutul de Gastroenterologie sunt două dintre exemple.

(Foto: Ministerul Sănătății / Facebook – Secție ATI)

 

La Spitalul Clinic Județean Cluj, pe lângă cele peste 70 de locuri pentru pacienți Covid de la Medicală 1 și 2 (inclusiv 12 paturi de ATI )  au fost amenajate locuri ATI și la Clinica de Neurochirugie, unde ajung adeseori pacienți care necesită intervenții chirurgicale de urgență.

„Clinica de Neurochirurgie aparține tot spitalului nostru și acolo, pentru că pe ATI este problema cea mai mare, am făcut o partiție cu ATI care e non-Covid, ATI care este Covid și ATI de înalt suspecți până le vine testarea și care necesită intervenție chirurgicală. S-au organizat inclusiv pe echipe care vin să opereze, nu mai contează cine este de gardă. Dacă echipa este intrată cu cel care este confirmat se sună de acasă și vine altă echipă să lucreze pe cel care este non-confirmat sau suspect”, a spus pentru EBS RAdio, directorul Medical al Spitalului Județean, Adela Golea.

Secție cu treizeci de paturi Covid la Gastroenterologie

Numărul de pacienți confirmați sau suspecți Covid tratați la Institutul Regional de Gastroenterologie a crescut substanțial începând din septembrie, iar de luna trecută unitatea figurează oficial în rândul celor care tratează pacienți infectați cu noul coronavirus, totodată cu afecțiuni din gama celor tratate de către unitate.

„Am intrat cu 30 de paturi Covid, din care 4 ATI, 20 de Gastro, 6 de Chirurgie, așa sunt împărțite la noi. La care se adaugă paturile de suspecți, câte 4 pe fiecare secție, deci tot așa, 20-30 de paturi de suspecți (practic zona tampon, prevăzută în fiecare spital, n.red.). Secția este plină”, a spus pentru EBS Radio managerul Institutului, Mihai Mleșnițe. În cazul celor care necesită asistență de urgență, intervenția nu așteaptă rezultatul testului, nefiind condiționată de patologia Covid: „Orice este urgență medico-chirurgicală, nu contează că este pozitiv, negativ, dacă este pozitiv este bloc operator dedicat, se echipează personalul medical corespunzător, fără probleme”, a spus medicul.

Ascultați ce spune managerul Institutului de Gastroenterologie despre adaptarea unității la pandemie:

Îngrijirea pacienților cu diverse patologii medicale dar și confirmați sau suspecți Covid crește substanțial costurile spitalelor cu materialele de protecție. Spre exemplu, la Institutul de Gastroenterologie acestea au ajuns în ultimele 3 luni la aproximativ 600.000 de lei lunar, față de 35.000 de lei înainte de pandemie.

La unitatea dotată cu aproximativ 400 de paturi și cu ambulatorii de Gastroenterologie și Chirurgie numărul pacienților internați, respectiv îngrijiți în sistem de ambulatoriu este la aproximativ 60% comparativ cu o perioadă obișnuită.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: