De ce noile locuri pentru vaccinare apar aproape din senin și dispar într-o clipită, care este procedura după care se lansează acestea și mai ales, cum își potolesc frustrarea sau neliniștile cei care nu reușesc nicicum să prindă un loc de programare. Au fost temele emisiunii Forum EBS de joi seară. Am dezbătut subiectele alături de Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică, subprefectul Irina Munteanu și medicul de familie Emiliana Costiug.
Răzvan Cherecheș a vorbit despre cât de derutantă este pentru pacienți goana după un loc de programre, diferența între tipurile de vaccin, cât timp ne protejează acestea, cum ne-a schimbat pandemie și ce efect la nivel social poate avea pentru fiecare vaccinarea. Subprefectul Irina Munteanu a prezentat o situație la zi a celor aproximativ 4.000 de noi locuri noi, pentru populația generală, epuizate joi în foarte scurt timp. Emiliana Costiug a vorbit despre starea de spirit a pacienților, în special a celor din categorii vulnerabile.
Puteți asculta mai jos întrega emisiune:
„Competiție între indivizi, pentru o resursă limitată!”
„Sistemul este departe de a fi optim, practic avem de a face cu o competiție între indivizi pentru acces la o resursă care e limitată. Platforma este departe de a fi una robustă și funcțională, apar difuncționalități, se lochează, mai ales când sunt multe programări și de obicei când intră unb număr mare de locuri automat platforma tinde să se blocheze pentru că apar un număr mare de oameni care încep să se programeze și suprasolicită platforma tinde să se blocheze pentru că apare un număr mare de oameni care încep să se programeze. Trebuie răbdare, dat refresh și peristență”, a spus la Forum EBS, profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș, într-o discuție transmisă și pe pagina de Facebook a EBS Radio.
Răzvan Cherecheș a subliniat însă că în comparație cu alte țări, platforma din România funcționează la nivel mediu, iar din fericire procesul de vaccinare continuă în ritm susținut.
Puteți asculta o parte din intervenția sa, mai jos:
4.000 de locuri cu AstraZeneca, epuizate ca pâinea caldă
La concret, joi dimineață, câteva mii de locuri au fost urcate pe platforma de programare Rovaccinare, pentru locuri în 4 centre cu 7 fluxuri de vaccinare în Cluj-Napoca. Municipiul a fost inclus de Comitetul Național de Vaccinare în rântul orașelor unde etapa a 3-a a campaniei de vaccinare națională – deschisă populației generale – a început mai devreme, din cazua numărului de cazuri. Cluj-Napoca avea o incidență cumulată a cazurilor de 4.15 la mia de locuitori.
Aproape o zi decalaj față de anunțul inițial făcut de la nivel central și un număr mai mic de centre și fluxuri decât cel aprobat pentru Cluj – 5 centre și 13 fluxuri – au făcut probabil și mai mare nerăbdarea clujenilor pentru programare.
„Au fost disponibile 7 fluxuri de vaccinare, a câte 60 de doze pe zi. Avem 420 de doze pe zi și s-a dat drumul în pltaformă la 10 zile de vaccinare (programările s-au putu face pentru imunizări care vor avea loc timp de 10 zile începând din 15 martie, n.red.). Este vorba de 4.000 de doze, care s-au ocupat în 45 de minte, o oră”, a spus subprefectul Irina Munteanu, coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel județean.
În fapt, locurile au apărut în platformă în 2 tranșe – dimineața, ocupate de îndată, respectiv în jurul orei 11, când aproximativ 1.000 de locuri la centrul de la Școala Iuliu Hațieganu s-au epuizat în maxim 5 minute.
Intervenția subprefectului Irina Munteanu, în care explică și de ce apar ad-hoc locuri în platformă, dacă vor mai fi deschise noi locuri de programare, până în 15 martie o puteți asculata mai jos:
Persoane vulnerabile, vaccinate la… Aleșd
La Forum EBS am reltat și cazul unei ascultătoare, care ne-a povestit cum și-a programat două dintre rude, mama, în vârstă de peste 65 de ani și mătușa, în pensie de boală, în alt județ:
„Pentru familia mea vaccinarea a fost o aventură. Atât mama cât și mătusa au fost vaccinate cu Pfizer în Aleșd, județul Bihor. Pe mama, care a împlinit 65 ani, nu am putut-o programa pe platformă în 15 ianuarie pentru că siteul era blocat. Până ce am reușit să dau de un site functional, s-au terminat locurile în județul Cluj. Am reușit duminica, 17 ianuarie, să-i fac o programare în județul Bihor pentru săptămâna următoare, cu puțin înainte ca orădenii să ia cu asalt orașul. Pe mătușa nu am reușit să o programez inițial deoarece nu figura cu boli cronice, deși a fost în pensie de boală începand din 2012. Mama a reușit să o programeze prin call center, tot în Aleșd. Nici vorba să fie ceva locuri în Cluj. Medicul de familie promisese că le programează, dar au primat alți pacienți din listă, care nu au avut bătăi de cap, intrucât s-au vaccinat la Regina Maria, în Cluj-Napoca. Mama și mătușa au fost nevoite să se deplaseze până în Bihor, cu trenul, pe -10 grade, ceea ce a fost un efort pentru ele – atât fizic, cât și financiar. Apropo, niciodată nu am gasit Regina Maria disponibilă pe platforma si alte cateva centre din Cluj”, ne-a relatat ascult[toarea.
Medic de familie: Unii pacienți sunt supărați pe noi, dar și noi suntem în aceeași vânătoare de locuri
Despre starea de spirit a pacienților, în special cei din categorii vulnerabile, cu boli cronice sau în vârstă de peste 65 de ani, a vorbit medicul de familiei Emiliana Costiug, președintele asociației medicilor de familie Cluj.
Ea a spus totodată că medicii de familie încearcă să programeze și ei pacienți, în special pe cei care nu stăpânesc folosirea calculatorului, însă nu au privilegii care să le ofere prioritate la programare.
„Mai întâi noi ne-am consiliat toți pacienții să se vaccineze, este singura șansă să ieșim din această pandemie și nu va fi ușor. Legat de programare, am înscris pacienții care ne-au solicitat acest lucru, pe platformă, dar și noi suntem la fel de vânători ca și dumneavoastră, nu avem noi medicii de familie un statut special, o facilitate ca să putem înscrie suplimentar o persoană pentru vaccinare. Deci locurile sunt publice, atunci când sunt, sunt vizibile pentru toată lumea și acest lucru trebuie să îl înțeleagă pacienții, știu că sunt supărați pe noi că nu am reușit să găsim încă un loc de programare pentru ei, dar astea sunt tranșele de vaccin pe care le primim și astea sunt vaccinurile pe care le putem face”, a spus Emiliana Costiug.
Pe Emiliana Costiug o puteți asculta mai jos:
Ovidiu Cornea
Disclaimer: Opiniile și viziunile exprimate de invitații EBS Radio le aparțin în totalitate și nu reprezintă în mod obligatoriu direcția editorială EBS Radio. EBS Radio este fidel principiilor libertății de expresie care include dreptul publicului de a avea acces inclusiv la materiale, informați, idei și conținut ce poate fi considerat controversat, fără încălcarea legilor în vigoare.