AUDIO | Ioan T. Morar și incredibilele povești și poezii inventate în timpul comunismului

Ioan T. Morar a vorbit la EBS Radio despre fake news-urile pe care chiar el le-a publicat în ziare, în timpul comunismului, în complicitate cu diverși colegi.

Jurnalistul și scriitorul Ioan T. Morar a vorbit la EBS Radio despre poveștile inventate care apar și în cartea sa „Fake news în Epoca de Aur. Amintiri și povestiri despre cenzura comunistă”, o carte scrisă pentru cei tineri, dar și despre marile știri false pe care le vehicula regimul totalitar.

Știrile inventate de Ioan. T. Morar se întâmplau întotdeauna undeva foarte departe și toate aveau final fericit.

„Poveștile mele erau cu final fericit pentru că asta se cerea în epocă. Deși toate aceste lucruri incredibile se întâmplau în lumea capitalismului. Și asta poate că era și o șansă…fapul că nu eram informați în România, nu exista internet să verifici cutare sau cutare întâmplare sau dacă există ziarul…m-a ferit de neplăceri imediate. Dar pentru mine a fost o complicitate cu cititorii să le transmit niște mesaje care nu erau cele tipice ale presei comuniste”, spune Ioan. T. Morar.

Totuși, spune Ioan T. Morar, nimic nu se compara cu fake news-urile regimului.

„Vorbeau despre recoltele fantastice pe care le obținea agricultura românească, vorbeau despre tot felul de fapte de vitejie care nu se întâmplau în realitate. Trăiam într-un fel de schizofrenie, una era realitatea cenușie și alta era realitatea pe care radioul, tv-ul le proiectau zi de zi, minciuna care ne era servită drept adevăr. De aceea, fake news nu e numai ce am făcut eu, eu am făcut-o într-un mod cumva nevinovat, fake news-ul general era cel pe care românii l-au trăit zi de zi….”, a mai spus Ioan T. Morar.

De ce nu a scris poezii cu Ceaușescu, când și cum s-a „terminat” cu invențiile ziaristului, dar și alte povești savuroase, aflați din interviul pe care Ioan T. Morar i l-a acordat Ancăi Brășfălean.

 

 

Ne poți asculta și aici: