AUDIO | Jivipen sau despre viață. Dialogul intercultural în care învățăm unii despre alții

Alexandru Boguș, organizatorul întâlnirilor „Jivipen” povestește la EBS Radio despre seria de evenimente care îi aduce mai aproape pe români și romi.

Jivipen înseamnă „viață” în limba romani și exact despre viața și cultura romă se vorbește în cadrul întâlnirilor organizate de Alexandru Boguș.

Ideea „Întâlnirilor Jivipen” e simplă și se bazează pe cunoaștere, iar miza este dialogul, în adevăratul sens al cuvântului, între populația majoritară și cea a minorității rome.

„Există foarte puțină cunoaștere reciprocă în societatea noastră și există foarte puțină cunoaștere din partea populației majoritare față de minoritatea romă și față de expresiile ei artistice, culturale, dar există și un deficit de cunoaștere și față de istoria acestei comunități. Miza principală a acestor întâlniri este să pună bazele unui dialog intercultural în care învățăm unii despre alții și punem bazele unei relații de solidaritate, întrajutorare și cooperare, decât să tot punem accentul pe ceea ce ne separă”, spune Alexandru Boguș.

El vorbește și despre stereotipuri, sigur cele folosite când vine vorba de populația romă. Iar printre acstea sunt: „populația romă nu dorește să muncească sau că gradul de infracționalitate este mai mare în cadrul minorității rome sau gradul de cultură este mai mic”.

„Toate aceste jumătăți de adevăruri mistifică sau trec sub tăcere niște realități mult mai puțin cunoscute, cum ar fi faptul că minoritatea romă s-a aflat 500 de ani sub sclavie, că nu a fost împroprietărită. Asta îi face pe oameni să cadă foarte ușor pradă unor tipuri de discursuri simplificatoare și care cumva discriminează”, a mai spus Alexandru Boguș.

Despre „Întâlnirile Jivipen” de până acum, dar și despre noul episod care are loc luni, de la ora 19.00, aici, aflați din interviul pe care Alexandru Boguș i l-a acordat Ancăi Brășfălean în emisiunea Tête-à-tête.

 

Ne poți asculta și aici: