AUDIO | Jocuri care le pot face mai dragă școala elevilor: de la „detectivul” propriului comportament, la „geometria” de apartament

Copiii din medii defavorizate sunt ajutați să se apropie de materia școlară prin joc, cât stau acasă. Prin intermediul unor jocuri audio-video, cu durată mai mică de 1 minut, copiii sunt provocați să identifice formele geometrice din casă, ori să găsească toate obiectele care încep cu o anumită literă. 

Inițiatoare a mai multor proiecte adresate copiilor de la sate, Raluca Ciulei, propune mai multe idei, sub formă de scurte jocuri, menite nu doar să le umple timpul elevilor de școală primară și gimnaziu ci și să le stimuleze, în mod plăcut, interesul pentru școală. Peste 700 de profesori din țară s-au arătat interesul pentru a distribui activitățile și a participa la extinderea lor.

Sunt copii care chiar dacă au internet, nu au motivația de a continua studiul individual de acasă, nu au motivația de a se prezenta la orele online cu profesorii lor. Le e greu să țină pasul și cu tehnologia și cu orele care se desfășoară, practic, în același mod în care se desfășurau în sala de clasă. Dorim să ne apropiem de acești copii, vrem să îi bucurăm cu activități care iau formă de joc, cu provocările pe care le lansăm pentru ei, doar așa reușim să îi câștigăm de partea noastră și mai târziu să facem mai mult cu ei”, a spus pentru EBS Radio Raluca Ciulei, inițiatoarea proiectului.

În căutarea formelor geometrice din casă

Prin înregistrări de sub 1 minut, prezentate de către o actriță, copiii sunt provocați la diferite activități. Acestea sunt notate apoi într-un jurnal într-un jurnal.

„Știați că formele geometrice se află peste tot în jurul nostru? Ce puteți face… Pentru următoarele… 15 minute, vă uitați de jur împrejur și găsiți toate formele geometrice care vă înconjoară… Masa din bucătărie are o formă geometrică, nu-i așa?”, îi provoacă prezentatoarea pe cei mici.

Înregistrările se încheie întotdeauna cu un îndemn: „Nu uitați să fiți buni cu voi și cu ceilalți!”.

Alte activități îi îndeamnă pe copii să găsească în casă mai multe obiecte care încep cu aceeași literă, ori să se joace de-a detectivul și să își observe comportamentul de-a lungul unei zile, iar după aceea să își noteze stările în jurnal.

Momentan activitățile proiectului sunt disponibile pe rețele sociale și urmează să fie difuzate și în mediul audio-vizual. Peste 700 de profesori și-au manifestat interesul pentru a dezvolta ideea propusă de inițiatoarea proiectului și să dezvolte ulterior metodele de învățare și la clase, potrivit inițiatoarei.

Raluca Ciulei a locuit peste 21 de ani în SUA, Germania și Elveția, iar anul trecut a inițiat un marș de 2.200 de kilometri pentru a sensibiliza comunitatea cu privire la problemele copiilor de la sate.

Materialul difuzat pe EBS Radio

 

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: