AUDIO | Jurnal de carantină – În exclusivitate, la EBS Radio, povestea Aurorei, aflată de 10 zile într-un centru din județul Cluj

Aurora muncește de 17 ani în Nord-Estul Italiei, într-un hotel. Răspândirea accelerată a coronavirusului în regiunile învecinate a făcut-o să-și pregătească bagajele în mai puțin de o oră și să se întoarcă acasă, împreună cu alte rude și cunoștințe.

„Într-o oră ne-am împachetat lucrurile care am crezut noi că ne sunt necesare… Ne-am pus repede în rucsacuri care ce am avut la îndemână, pijamale, obiecte de igienă, câte un prosopel, un fel de strict necesar și ne-am pornit”, spune ea.

Ideea carantinei i-a speriat inițial pe toți, dar condițiile s-au dovedit foarte bune. Aurora împarte o cameră cu una dintre colegele ei din Italia.

„Am fost plăcut impresionată, e o cameră destul de mare, cu baie și balcon. Avem televizor, internetul de pe telefoane mobile. Hrana e suficientă”, povestește Aurora, care este acum recunoscătoare că a intrat în carantină instutuționalizată și nu a mers acasă.

Dansezi și cânți, când afli că nu ești infectat

Carantina a adus beneficiul testării pentru noul coronavirus de care nu ar fi avut parte în autoizolare, dar informațiile care confirmau infectarea altor persoane aflate în centru au făcut clipele de așteptare a propriilor rezultate apăsătoare.

„Ne treceau șiroaie de transpirații și ne gândeam: oare o să fim următoarele? Tresăream de fiecare dată când sunau telefoanele, al meu sau al colegei mele de cameră. A fost cea mai grea zi. Ni s-a comunicat să stăm liniștite, că testele noastre sunt negative. Ne-am pupat, ne-am îmbrățișat, am dansat de fericire… Îi rog pe toți să stea în casă. Să ne gândim la părinții noștri, să stăm în casă!”, a spus Aurora.

Ea are și un mesaj pentru români, fie ca sunt în izolare sau în carantină

„Aș vrea să le spun, în primul rând, să nu le fie frică. Să fie bucuroși că au ajuns în țară, că au posibilitatea să stea într-un centru, sau chiar acasă în autoizolare. Să facem diferența între a fi purtător sau nepurtător de virus este esențial acum. 14 zile trec, nu e un sfârșit, sunt după părerea mea un început pentru ce o să fie. Nu e un capăt de lume nici dacă testul iese pozitiv, avem posibilitatea să fim tratați și vindecați în spitalele noastre, unde sunt medici extraordinari”, a spus ea.

În județul Cluj sunt în carantină 400 de persoane, iar în izolare la domiciliu, 3.676.

Ascultați aici povestea Aurorei pe larg

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: