AUDIO | Jurnalista Monica Ulmanu, la EBS Radio, despre munca ce îți poate aduce un Premiu Pulitzer.

Monica Ulmanu face parte din echipa Washington Post care a câștigat săptămâna aceasta Premiul Pulitzer pentru jurnalism explicativ. Premiul a fost acordat pentru o serie de articole despre schimbările climatice.

 

 

Monica Ulmanu a povestit la EBS Radio că prestigiosul premiu înseamnă o satisfacție enormă, dar cea mai mare recompensă rămâne totuși munca în sine și aprecierea publicului.

Cum începe un proiect câștigător

Seria de articole despre încălzirea climei a pornit de la jurnalistul Washington Post de la Departamentul de mediu care a citit despre dispariția păsărilor și insectelor din Puerto Rico. Vrând să afle de ce, acesta a văzut că acel loc se încălzise semnificativ în ultima perioadă. Așa a început drumul spre seria „2°C: Dincolo de limită”. Washington Post a documentat pe parcursul unui an numeroasele locuri în care temperatura a crescut deja cu 2 grade Celsius ca urmare a schimbărilor climatice, ajungând la un prag despre care specialiștii avertizează că ar putea fi catastrofal dacă va fi atins la nivel global.

Rolul graficii

Monica Ulmanu coordonează echipa de grafică a publicației americane, iar munca pentru explicarea fenomenului schimbărilor climatice a însemnat nu doar programare, analiză de date, statistică, verificare a datelor cu experți, explicare a metodologiilor, ci și adaptare la felul în care publicul accesează în ziua de azi informația. Textul scris nu își va pierde din importanță pe măsură ce accesăm informațiile în mediul digital, cu multă grafică implicată, crede Monica Ulmanu. Viitorul e în a reuși să integrezi totul (informație, grafică, cuvânt, animație, interactivitate) și a oferi publicului un fir narativ coerent, ce îl ajută să înțeleagă realitatea în care trăim, indiferent de formele de comunicare care îl realizează.

În același timp, una dintre marile provocări jurnalistice  este să reușești și să transpui și în mediile clasice, cum e printul, explicațiile pe care le permite avansul digitalizării.

Prezentul și viitorul se regăsesc și în… trecut

Pentru realizarea seriei câștigătoare de Pulitzer a Washington Post, jurnaliștii au mers în trecut până în secolul al XVIII-lea, pentru a analiza temperaturile și evoluțiile acestora. Monica Ulmanu crede că pe măsură ce vom acumula și analiza mai multe date din trecut, și concluziile pe care le tragem se vor schimba.  S-ar putea, spune jurnalista, să descoperim că încălzirea globală este mai accentuată decât arată măsurătorile de până acum,

Ascultați interviul acordat de Monica Ulmanu lui Adrian Ardelean, aici:

 

Sursa foto: Centrul pentru Jurnalism Independent

Ne poți asculta și aici: