AUDIO | Loredana Urzică-Mirea, despre cum să ne dezvoltăm rezistența la stres în perioada izolării

Asociația eLiberare, care activează în domeniul traficului de persoane, „a pus la bătaie” cunoștințele și informațiile adunate pentru a-i ajuta pe oamenii obișnuiți să treacă peste această perioadă neobișnuită.

Loredana Urzică-Mirea, de la asociația eLiberare, a vorbit la EBS Radio despre dezvoltarea rezilienței pe timp de criză. Asociația activează de 7 ani în domeniul traficului de persoane, iar în aceste momente experiența este folosită pentru a-i ajuta pe cei care sunt izolați să lupte cu stresul și trauma. Așa a luat naștere platforma rezilienta.eu.

„Pandemia ne-a luat și pe noi prin surprindere…și ne-am gândit cum ne putem noi folosi experiența, informațiile de până acum și toate materialele pe care le avem, în această pandemie. Cum putem să ajutăm oamenii?”, a spus Loredana Urzică-Mirea.

Acum, 2,6 miliarde de persoane sunt în izolare sau în carantină. Practic, o treime din populația lumii este într-un soi de izolare la domiciliu. Așa că nu vom mai vorbim doar de stres, ci și de o traumă colectivă.

„Acest lucru are impact nu doar pe termen scurt, ci pe termen lung. Iar partea de sănătate mintală și partea de cultivare și devoltare a rezilienței este o componentă foarte importantă. Sunt studii făcute, sigur nu pe timp de pandemie…Iar simptomele, la 3-6 luni după (izolare n. red.), includ stres cronic, insomnii, lipsa de energie, anxietate, instabilitate și așa mai departe”, a mai spus Loredana Urzică-Mirea.

Reziliența, explică ea, este abilitatea de a face față unor situații dificile și de a ieși din ele mai puternic, întărit.

Astfel, a fost pus la punct un ghid de autoevaluare a persoanelor aflate în izolare, pe care îl găsiți pe platforma rezilienta.eu, alături de sfaturi practice.

„Noi suntem niște ființe sociale și avem nevoie de contact uman. Izolarea fix treaba asta ne-a tăiat-o și destul de brusc. Și atunci e important să ținem oamenii aproape, fie prin apeluri video, fie apeluri telefonice, să păstrăm câteva mecanisme pe care le utilizăm să ne ținem familia, colegii de birou aproape”, a mai spus Loredana Urzică-Mirea.

Ce sa facem în izolare, cum să ne împărțim ziua, dar și alte informații aflați din interviul pe care Loredana Urzică-Mirea i l-a acordat Ancăi Brășfălean.

 

Sursa foto: Facebook/Loredana Urzică Mirea

 

Ne poți asculta și aici: