AUDIO | Luke Jerram, artistul care „a adus” luna la Cluj și a expus-o într-o biserică: „O fetiță m-a întrebat dacă am să o pun înapoi la loc după ce evenimentul se termină”

Artistul britanic Luke Jerram a expus în cadrul evenimentului Lights On Romania o instalație care a impresionat sute, chiar mii de clujeni. „Luna” lui Luke a fost suspendată de tavanul Bisericii Piariștilor din Cluj-Napoca.

Sursa foto: Facebook/Luke Jerram

Artistul este daltonist, dar pentru el acest lucru nu reprezintă un impediment, din contră. Luke a fost la Cluj-Napoca pentru inaugurarea instalației sale „Museum of the Moon”. El a stat de vorbă cu Flaviu Petean, realizatorul matinalului de weekend de la EBR Radio despre ideea aceastei instalații.

Luke este din Bristol, orașul în care se înregistrează cea mai mare retragere a mării din Regatul Unit, datorată mareei, fenomen cauzat de mișcarea lunii.

„Ideea acestei instalații a apărut acum 15 ani, dar nu am putut să o pun în practică pentru că nu existau toate datele tehnice pentru o imagine atât de clară și de completă a lunii, dar cu avansul tehnologic al celor de la NASA a devenit posibil în ultmii ani să reconstruim astrul în detaliu”, a spus Luke Jerram.

Astfel, imaginea lunii de la Biserica Piariștilor este rezultatul a mii de fotografii realizate de un satelit al NASA, care s-a învârtit mai mult timp în jurul corpului ceresc. În proiectul lui Luke, imaginile au fost printate pe suprafața unei sfere. Lumina care vine din interiorul acesteia crează iluzia unei luni reale, aproape de noi.

„Lumea are impresia că instalația este construită din ciment sau firbă, iar atunci când aceasta este așezată într-un lăcaș de cult, spun, în glumă, că a trebuit să scoatem toate ferestrele pentru a introduce luna acolo, spre disperarea oamenilor. Apoi le spun că este doar un balon”, a declarat Luke. Acesta și-a amintit și de o întâmplare care l-a marcat, din una dintre cele 50 de expoziții în care și-a dus instalația în acest an.

„O fetiță m-a întrebat dacă am să pun luna înapoi la locul ei după ce evenimentul se termină. Și i-am spus că o voi pune cu siguranță la loc”, s-a confesat el.

Luke Jerram spune că, în continuare, va dezvolta proiecte menite să îi facă pe oameni să participe la procesul de creație. El, de altfel, a fost implicat într-un proiect recent care a presupus instalarea a 1.900 de piane în spații publice. „Play Me, I’m Yours” este un proiect care îi atrage pe vizitatori să se implice în procesul de creație.

Ascultați interviul acordat de Luke Jerram în traducerea moderatorului matinalului de weekend de la EBS Radio, Flaviu Petean

 

 

Ne poți asculta și aici: