AUDIO | Luna Amară cântă joi în aer liber la Cluj. „Pandemia ne învață că nu avem cum să o scoatem la capăt singuri”

În perioada pandemiei, Luna Amară a avut un concert online, apoi câteva apariții live cu restricții, iar Mihnea Blidariu conchide că „muzica trebuie împărtășită față în față”. El a vorbit la EBS Radio înaintea concertului live de joi, de la Cluj.

(Foto: Mihnea Blidariu / Facebook)

 

Luna Amară e joi la Cluj, într-un concert acustic și, după cum spune Mihnea Blidariu, speranța e să mai urmeze și altele în august în condițiile în care regulile stării de alertă permit un număr limitat de participanți. Luna Amară a cântat deja în fața unui public nevoit să stea pe scaun și să poarte mască, iar experiența a fost „un mix de emoții”.

„A fost ciudat, un mix dubios de emoții și sentimente. Ne era foarte dor să cântăm și să fim pe scenă, în același timp ne dădeam seama că pentru public nu e deloc o situație obișnuită să stea pe scaun, cu masca pusă. E neobișnuit și să auzi mereu recomandări să stea jos, să nu se ridice. La genul asta de muzică e ciudat sa stea jos. Pe de altă parte, e de apreciat că organizatorii s-au străduit sa facă totul ca la carte și să respecte toate regulile și ne bucurăm că putem cânta, chiar și în condițiile astea, și că putem fi cu o parte din fani”, a povestit Mihnea Blidariu la emisiunea „Tête-à-tête” de la EBS Radio.

Luna Amară la 20 de ani

Trupa pregătea pentru 2020 o serie de concerte care urmau să marcheze existența a 20 de ani de Luna Amară, iar schimbarea produsă de pandemie nu doar a anulat totul, dar, spune Mihnea, a limitat procesul creativ, iar perspectivele nu sunt optimiste.

„Pregăteam un turneu cu cei 20 de ani în care muzica noastră s-a născut din critică personală și critică socială. Voiam să celebrăm ca am ajuns aici, pe drumul cel bun. Suntem o trupă cu mesaj social, personal, comunicarea directă cu publicul nostru e esențială, e parte din valoarea actului nostru artistic. Dacă nu suntem față în față, e ceva foarte sărac ca act artistic, nu văd cum vom putea continua,” spune Mihnea Blidariu, care atrage atenția că ar exista soluții, dar lipsește interesul și implicarea din partea autorităților în condițiile în care odată cu venirea iernii, concertele în aer liber nu vor mai fi o opțiune, iar România are doar trei spații generoase pentru concerte ce s-ar putea desfășura în interior, cu respectarea distanței dintre participanți. Vechi fabrici părăsite ar putea deveni astfel de spații generoase în care artiștii să poată continuă să își întâlnească totuși publicul, dar acest lucru nu se întâmplă.

(foto: Mihnea Blidariu)

 

Make Tolerance Great Again!

„Tot ceea ce se întâmplă de când a început nebunia asta nu e altceva decât o mare lecție despre cât de importantă este toleranța nu doar ca simplu principiu aruncat în discuții, ci  în viața de zi cu zi și în practica trăitului în societate. Și cât de multă nevoie avem de toleranță și de solidaritate într-un mod absolut practic ca să putem funcționa, pentru că iată, această pandemie ne învață că nu avem cum să o scoatem la capăt singuri și că individualismul atât de drag unor ideologii economice precum capitalismul nu ne ajută în aceste momente în care trebuie să strângem rândurile și să fim aproape și să ne pese dacă vrem să ieșim la liman.

A trăi într-un mediu în care toată lumea e „vinovată” nu este soluția. Trebuie să ne întâlnim în solidaritatea și toleranța care ne ajută să găsim soluții, nu în vină,” spune Mihnea Blidariu la EBS Radio.

Ascultați aici interviul pe care l-a acordat acesta Ancăi Brășfălean:

Ne poți asculta și aici: