AUDIO | Marius Chivu, scriitor: „Terapeutic ar fi acum să ne informăm doar o dată pe zi, iar restul timpului să-l petrecem cultivându-ne pasiunile”

Scriitorul Marius Chivu a vorbit cu la EBS Radio despre provocările izolării și despre cum putem gestiona eficient cantitatea de informații nocive care ne asaltează zi de zi.

Scriitor și critic literar, Marius Chivu spune că vom ajunge să trăim ca anii 80, dacă pandemia se va întinde pe parcusrul mai multor luni.

„În condițiile în care pandemia asta se va întinde, și se va întinde cu siguranță, probabil încă câteva săptămâni, în sensul izolării, vom ajunge în curând să trăim ca în anii 80. Cu rație la alimente, cu tot soiul de restricții colaterale, lipsuri, etc. Pe de altă parte, pentru generația veche, de pildă generațiea din care face parte și cea a tatălui meu, această criză nu este ceva atât de radical, din simplul motiv că a mai trecut prin altele similare. Îmi imaginez că mai dificil este pentru generația care astăzi are sub 30 de ani, o generație care nu a cunoscut niciun fel de restricție, o generație obișnuită cu libertatea totală, geografică, artistică”, a spus Marius Chivu la Brunch Time, emisiune moderată de Angel Rusu.

După opinia cunoscutului critic literar, o anumită detașare și practicarea pasiunilor, laolaltă cu consumul de cultură, poate fi soluția salvatoare din punct de vedere psihic.

„Îi sfătuiesc pe cei care ne ascultă acum să nu rămână dependenți de televizor, loc unde se comunică non-stop cifre, statistici abstracte, adică lucruri care alimentează o stare de panică absolută. Terapeutic ar fi, de pildă, să ne informăm doar o dată pe zi, iar restul timpului să-l petrecem cultivându-ne pasiunile și investind în noi înșine într-o formă care să ne țină departe de cultivarea acestor anxietăți, temeri, care nu ne aduc nimic bun. Nu e salubru să rămânem necontenit conectați la acest flux perpetuu al nenorocirii prin știrile din mass-media”, a mai spus Marius Chivu.

Urmăriți aici interviul pe care Marius Chivu i l-a acordat lui Angel Rusu.

 

Foto: Adi Bulboacă