AUDIO | Medici de familie clujeni despre campania de vaccinare

Problemele platformei de vaccinare și faptul că programările s-au epuizat în unele localități au produs nemulțumiri în rândul populației. Medicii de familie sunt parte a etapei curente a vaccinarii. Ei pot programa pacienții la vaccin, dar de pe aceeași platformă pusă la dispoziția publicului, deci cu aceleași probleme.

Medicul de familie Aida Puia a vorbit, marți, la EBS Radio despre provocările apărute în etapa a doua a vaccinării anti-COVID: „S-au derulat tot felul de ipoteze, s-a considerat că pacientul cronic sub 65 de ani va fi programat prin medicul de familie, încă nu am primit nimic oficial în acest sens și o metodologie. S-au vehiculat idei că se va importa baza de date de cronici, să se confrunte cu baza de date de la Casa de Asigurări. Avem situații în care pacientul cronic ne telefonează și ne spune că primește un mesaj că nu apare ca pacient cronic, iar noi îl avem înregistrat, îl avem trimis la Casa de Asigurări, de luni, de ani în care i-am făcut prescripții, au ajuns și în alte niveluri ale sistemului medical ca pacient cronic… Deci sunt disfuncționalități încă.

Actualizarea liste pacienților cronici nu este singura problemă constatată de medicii de familie, i-a spus Aida Puia lui Tiberiu Crișan:

 

În sate, dincolo de disfuncționalitățile legate de platformă sau baze de date, apare și problema accesului persoanelor în vârstă la centrele de vaccinare. Tiberiu Crișan a stat de vorbă în Wake Up Cluj, cu medicul de familie Istvan Soos din comuna Vultureni, aflată la 40 de kilometri de Cluj.

 

Ne poți asculta și aici: