Dr. Aida Puia a vorbit la EBS Radio despre implicarea medicilor de familia în criza sanitară provocată de epidemia de Covid-19 și problemele cu care se confruntă aceștia.
Medicii de familie au fost în contact cu pacienții diagnosticați cu Covid-19 și au urmărit evoluția celor asimptomatici încă de la debutul pandemiei.
Lucrurile se complică, însă din punct de vedere administrativ pentru ei, spune dr. Aida Puia, medic de familie din Cluj-Napoca.
Este vorba de eliberarea concediilor medicale pentru pacienții cu Covid-19, un proces pe care medicii de familie l-ar dori simplificat.
Un pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2 trebuie să aibă o evaluare făcută în spital 24 până la 48 de ore, spune medicul de famile. Dar creșterea numărului de cazuri din ultima perioadă a făcut dificil și acest proces, la spitale existând liste de așteptare.
„Avem pacienți care sunt evaluați în 3-a, a 4-a zi după pozitivarea testului, unii a zecea zi și această întrerupere, pentru că un concediu medical trebuie eliberat de medicul curant, face totul foarte dificil”, spune dr. Aida Puia.
Medicul de familie a precizat că în acest moment, 60% dintre consultații se fac față în față și doar 40% la distanță, dar și că marea majoritate a pacienților ei înțeleg că este vorba de un pericol și încearcă să se protejeze.
„Pacienții mei sunt și ei de mai multe feluri. Unii sunt foarte curajoși și bravează în fața bolii. Am avut și întrebări de felul ‘da chair credeți că există, nu este o conspirație mondială?’…dar și care nu doresc să vină la cabinet pentru că le este teamă…În general, pacienții au înțeles, folosesc programările telefonice”, a mai spus dr. Aida Puia.
Aflați mai multe din interviul pe care medicul de familie Aida Puia i l-a acordat lui Tiberiu Crișan la emisiunea WakeUp Cluj.