AUDIO | Medicii stomatologi se pregătesc pentru reluarea activității

Autoritățile au anunțat o serie de propuneri pentru reluarea activității în cabinetele stomatologice după 15 mai, acestea fiind acum în dezbatere. Măsurile vizează protecția atât a pacienților, cât și a medicilor.

Medicul stomatolog Genoveva Popescu spune la EBS Radio că între pacienți există o nevoie reală pentru consultații stomatologice și se fac deja programări pentru perioada de după reluarea activității. Pacienții trebuie să fie pregătiți pentru un altfel de loc, unul în care protecția este extrem de extinsă, iar discuția preliminară prin telefon sau internet primește un rol mai important.

„Noi estimăm că vom avea jumătate dintre pacienți sau chiar mai puțin de jumătate pentru că dezinfectarea suprafețelor va dura mult. Practic între pacienți va fi o distanță de 45 de minute, cel puțin 30 de minute pentru dezinfectarea nu doar a suprafețelor, ci și a ambientului, astfel încât pacienții să vină liniștiți și și noi să fim cât se poate de protejați”, a spus medicul stomatolog.

O provocare va fi cea a costurilor, spune Genoveva Popescu, în condițiile în care deja prețul materialelor de protecție de la furnizori a crescut în unele cazuri și de 20 de ori. Iar medicii vor încerca să suporte costurile împreună cu pacienții, pentru ca acestea să nu se regăsească integral în factura pacientului. Stomatologii nu așteaptă dublări sau triplări ale costurilor pentru pacienți. Medicii luau măsuri de protecție și până acum, acestea s-au extins însă în cazul coronavirusului, iar odată cu refacerea stocurilor pentru anumite materiale, prețurile ar putea reveni la un nivel mai scăzut.

Ascultați aici interviul acordat, vineri, de Genoveva Popescu lui Tiberiu Crișan:

X
X
X