AUDIO | Meniul de 1 Mai, adaptat la pandemie. De la mici sau burgeri la tigaie, la un preparat simplu, dar savuros pentru vegetarieni

Micii merită pregătiți de 1 Mai chiar și în propria bucătărie, ori chiar pe balcon – dacă acesta o permite – și savurați alături de familie, chiar dacă ambianța oferită de pădure este înlocuită în acest an de propria locuință sau cel mult de curtea casei, spune chef Horia Șimon, coordonatorul Clubului Gastronomic Transilvan.

Mici gătiți, nu și preparați de la zero

Este de preferat ca preparatul pentru mici să fie cumpărat ca atare din magazin și doar prăjit în regim propriu, dar curajoșii pot încerca și gătitul de la zero, din carne brută: “Tehnologia adevărată de procesare a cărnii pentru a rezulta produsul finit – mic – implică niște cutere speciale, chiar dacă lumea mai face acasă cu o mașină de tocat”, a spus bucătarul-șef.

Sunt permise diverse combinații, mai puțin una:

“Ideal oaie, semi-ideal oaie – vită și tot mai puțin ideal e cu porcul în combinațiile astea. Nu aș mânca niciodată mic din carne albă. Adică dacă vrei să îți faci ceva prin casă, nu mi-aș toca pieptul de pui sau de curcan, niciodată. Avem mai multe categorii, cea a fericiților care stau la casă, aceștia și-l pot face în curte.  Cine are curte, are și un barbecue. Există cealaltă categorie care au un balcon, mai extins sau mai puțin extins. Nu trebuie să renunți la mici, e și ăsta un mod să sărbătorești. Micul… ești cu familia, restrânsă de data asta, nu o să fie niciodată la fel ca și ăla pe grătar, ori la cărbune, dar nu trebuie să renunți la ei, e și ăsta un mod să sărbătorești, e ca și cum faci tortul de ziua ta. Chiar dacă nu ești cu 100 de oameni și ești singur poate tot faci un tort de ziua ta și îți aprinzi o lumânare”, a explicat, pentru EBS Radio, Horia Șimon.

Horia Șimon, despre micii pregătiți acasă, în pandemie:

 

„Micul e un barbecue, la fel ca burgerul!”

Cei care sunt adepții produselor de casă pot cumpăra muștar și chiar bere artizanale. În ideea în care micii sunt un preparat de tip barbecue, pot fi înlocuiți și cu alte preparate din gamă, costițe sau burgeri – aceștia din urmă pot fi preparați de la A la Z, asemănător chiftelelor.

Despre cum se fac burgerii în casă, în AUDIO-ul de mai jos:

 

„Burger” din… brânză de burduf

Vegetarienii au și ei o alternativă – pe cât de simplă, pe atât de savuroasă – la prăjelile de carne de 1 Mai:

„Poți să îți faci un burger vegetarian, însemnând că poți să îți iei pur și simplu o bucată bună dintr-o brânză care-i mai solidă, inclusiv o brânză de burduf, că brânza de burduf se și vinde cilindric, așa, rotund, cât ar fi o chiftea de burger și pur și simplu ți-o prăjești pe aia la foc încins de pe o parte și pe alta. Dacă ai o plită încinsă îi faci o crustă pe o parte și pe alta, numai cât o rumenești un pic, cât să se înmoaie, ca un fondue de brânză, nu trebuie să se spargă de tot, o pui într-o chiflă, cu ketchup, cu roșii și ai mâncat un burger vegetarian, nu ai probleme”, a precizat chef Horia Șimon.

 

Anul acesta, în weekend-ul de 1 Mai rămân interzise reuniunile în aer liber, iar autoritățile au anunțat că monitorizează cu atenție respectarea restricțiilor impuse de starea de urgență.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursă foto: Wikipedia

 

Ne poți asculta și aici: