AUDIO | Misterele Someșului Mic. Proiectul care îi aduce pe clujeni mai aproape de natură

Mozaicul viu al Someșului aduce clujenilor posibilitatea de a explora râul care traveresează orașul.

Mirela Cîmpean, hidrobiolog și Loredana Peca, biolog, au vorbit la EBS Radio despre proiectul Mozaicul viu al Someșului prin care, cu ajutorul unor tuturi ghidate, putem să vedem și să aflăm mai multe despre organismele care sălășuiesc în Someș.

„Noi ne propunem să ne lăsăm duși de ideea asta că în apă nu există numai pești, că există și altceva. Și o să vedem ce organisme putem să vedem dacă întoarcem o piatră, ce organisme putem vedea dacă dăm cu flileul prin apă, printre pietrele care se găsesc pe fundul râului, și punem ceea ce am colectat pe o tavă și cu ochii mari vom vedea ce mișcă”, spune hidrobiologul Mirela Cîmpean, care va și ghid la al doilea tur.

Ea a precizat că toate aceste organisme au o importanță majoră în procesele de autoepurare a apelor. Practic, fac curat după noi.

Chiar dacă în această sâmbătă nu mai sunt locuri la tur, puteți încerca sâmbăta viitoare, iar inițiatorii proiectului Din filele naturii vor încerca să filmeze aceste „expediții”.

„Pregătim 21 de placuțe, fiecare dintre plăcuțe este despre una dintre grupele de organisme de nevertebrate acvatice care trăiesc în Someș, care vor fi amplasate de-a lungul râului în diferite locații care vor apărea pe o hartă interactivă a celor de la Someș Delivery”, spune și biologul Loredana Peca, inițiatoarea proiectului Din filele naturii, care organizează tururile .

Mai multe aflați din interviul pe care cele două i l-au acordat Ancăi Brășfălean în emisiunea Tête-à-tête.

 

Sursa foto: Facebook/Din filele naturii