AUDIO | Mona Nicoară, regizor: „Documentarul de artă are acea valoare emoțională care ne învață ceva în plus despre noi înșine”

Producătoarea și regizoarea Mona Nicoară a  vorbit la EBS Radio, de la New York, despre filmul documentar, discriminare și dărâmarea statuilor.

Mona Nicoară a intrat în lumea cinematografului „ca activist pentru drepturile omului și a ieșit regizor de filme documantare”.

Mona Nicoară a început să lucreze ca producător asociat pentru „Children Underground”, care a avut premiera la Sundance în 2001 și a fost nominalizat la Oscar. Debutul ei regizoral, „Școala noastră”, a avut premiera în 2011 la Tribeca și a participat la peste 70 de festivaluri. Al doilea ei lungmetraj, „Distanța dintre mine și mine”, a primit un premiu Gopo anul acesta.

Activista Mona Nicoară a vorbit la EBS Radio și despre protestele organizate de mișcarea „Black Lives Matter” , alături de care este de mai mulți ani. Ea a participat la recentele proteste #blacklivesmatter de la New York și a făcut-o fără teamă.

„Nu mi-a fost frică niciun pic. Nu știu dacă mai țineti minte Piața Universității din anii 90. Era acel sentiment de comunitate și de căutare a unui sens comun pe care toți protestatarii din New York l-au avut. Și, mai mult, există o grijă față de celălalt care formează atmosfera acestor proteste. Toată lumea poartă măști, cine nu are mască, primește. Mulți mergem la proteste cu măști, sticle de apă suplimentare, cu dezinfectant de mâini, ca să ne asigurăm că ne protejăm unii pe alții”, spune Mona Nicoară.

Ea a vorbit și despre discriminarea din România, care este îndreptată împotriva romilor sau a imigranților.

„În orice moment tensionat, de fapt, cei pe spinarea cărora își scoate sistemul pârleala sau cei pe spinarea cărora se defulează tot felul de tensiuni acumulate sunt, din păcate, persoanele care sunt mult mai vulnerabile și care sunt deja obiectul discriminării și izolării sociale în mod tradițional în România”, a spus ea.

Mona Nicoară va susține peste câteva zile un atelier de film documentar găzduit de Focus Atelier Cluj și Asociația Reciproca, la care puteți participa dacă sunteți interesați, înscriindu-vă aici. Dar ce este pentru regizoarea Mona Nicoară filmul documenter?

„Un bun prieten și mentor, care tocmai s-a dus, spunea că documentarul e de fapt ca un vis. Se folosește de bucăți din realitate, sunt acele bucăți la care avem acces când filmăm, pentru a costrui o narațiune emoțională despre ceea ce se întâmplă în interiorul nostru… documentarul nu e film propriu-zis, nu e cinema decât în momentul în care devine artă, devine o expresie a trăirilor individuale… Pentru mine, documentarul de artă are această valoare emoțională care ne învață ceva în plus despre noi înșine”, a spus Mona Nicoară.

Ascultați aici interviul integral pe care Mona Nicoară i l-a acordat Ancăi Brășfălea:

 

X
X
X