AUDIO | „Nu războiul va fi cel care va distruge lumea, ci plictiseala” – Gogol

Teatrele din Cluj-Napoca își redeschid porțile. Spectacolele sunt pregătite, pregătiți sunt și actorii, care abia așteapă să se întâlnească cu publicul, fie el mai puțin numeros și cu fața „ascunsă” sub măști.

Sălile de spectacol din Cluj-Napoca își pot relua de astăzi activitatea cu publicul, la 30% din capacitate. Pentru cât timp, este o întrebare la care artiștii au învățat, parcă, să nu mai tresară. Iar spectacolele sunt pregătite.

„Așteptam momentul ăsta pentru că nu prea se poate fără. Ai nevoie de întâlnirea asta și trebuie să simți că te adresezi cuiva în mod direct. Intermedierea asta pe care o fac ecranele, tabletele și telefoanele… Momentul întâlnirii dintre actori și spectatori trebuie să fie reală. A, că experimentăm, că avem căutări, că se încearcă folosirea acestor medii e un lucru foarte bun și e clar că treaba asta va merge mai departe… dar nu e același lucru”, spune Ionuț Caras, actor și regizor la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

El spune că și pentru public este important să mergă la spectacole pentru că apropierea contează, chiar dacă acum va fi distanțare.

Pe Ionuț Caras, care a regizat un spectacol de Gogol, care va putea fi văzut în curând pe scenă, îl puteți asculta aici:

 

„Am fost optimiști” – Doru Taloș, Reactor

Doru Taloș, cofondator Reactor de Creație și Experiment spune că deja este programată o premieră în 19 februarie, cu public, chiar dacă sala lor va putea primi maximum 17 spectacori.

„În meseria asta antrenamentul este foarte important și pauza asta de aproape un an de când mulți dintre colegii mei nu au mai jucat, cred că se resimte”, spune Doru Taloș, care a subliniat și el că întâlnirea cu publicul, „față în față”, e importantă.

Anul care a trecut a fost unul greu pentru un teatru independent, dar provocarea cea mai grea a fost adaptarea din mers la ceea ce înseamnă interacțiunea cu publicul, a mai spus Doru Taloș, pe care îl puteți asculta aici:

 

Interviuri realizate de Anca Brășfălelan

 

Sursa foto: Facebook/ Ionuț Caras, Facebook/ Doru Taloș

Ne poți asculta și aici: