AUDIO | Orașele se dezvoltă dacă ai viziune și curaj să faci ce este bine pe termen lung, spune, la EBS Radio, fondatorul UrbanizeHub România

Grațian Mihăilescu, fondator al UrbanizeHub România, se află zilele acestea într-un turneu intensiv prin țară, pentru a afla ce și cum fac orașele pentru o dezvoltare urbană durabilă.

(Foto: UrbanizeHub România / Facebook)

 

UrbanizeHub România s-a aflat deja la Oradea, Cluj și Alba Iulia și urmeză să ajungă în această săptămână la Sibiu, Brașov și Sinaia. Fiecare exemplu de bune practici contează, a spus, la EBS Radio, Grațian Mihăilescu. Este vorba despre colaborare, despre parteneriat, despre implicarea tuturor actorilor importanți dintr-un oraș în procesul de dezvoltare a acestuia. Atât timp cât există expertiză variantă în orașe, atât timp cât există oameni dornici  să se implice în dezvoltarea orașului în care trăiesc, aceștia trebuie implicați. Și cu cât aceștia sunt implicați și ascultați de administrație, cu atât orașul prosperă. E simplu: parteneriat, colaborare, transparență, implicare”, spune, la EBS Radio, Grațian Mihăilescu.

„Se simte efervescența din Cluj”

„Cu cât împărtășești din procesul de dezvoltare către celelalte părți interesate, cu atât orașul acela devine mai efervescent, pentru că oamenii respectivi se simt ’purtători de dezvoltare’, se simt implicați direct și atunci se vede efervescența asta în cultura urbană. Asta am observant la Cluj. Am observant la Cluj oameni pasionați, oameni care vorbesc cu mândrie despre orașul lor, oameni care sunt implicați prin proiectele lor în dezvoltarea orașului și se simte efervescența din Cluj. Cu cât ’împingem’ mai mult exemplele de bună practică, cu atât lumea se molipsește”, spune fondatorul UrbanizeHub Romania.

Grațian Mihăilescu a detaliat bunele exemple care vin și din alte orașe: Oradea, Piatra Neamț, Alba Iulia, dar și proiecte curajoase care ar putea schimba situații dificile, precum cea din București. Administratorii orașelor trebuie să îndrăznească să facă proiecte pe termen lung, chiar dacă, pe termen scurt, riscă să piardă electoral. El a dat exemplul Germaniei unde se construiesc autostrăzi pentru biciclete sau al Parisului, unde Primăria investește peste 300 de milionae de euro până în 2025 pentru piste de biciclete, pentru ca locuitorii să poate ajunge în 15 minute, în orice loc de interes pentru ei.

(Echipa UrbanizeHub România la Cluj. Foto: Grațian Mihăilescu / Facebook)

 

Oamenii trebuie ajutați să își lase mașina acasă

„Nu e vorba doar despre administrație, e vorba și despre cetățean, căruia îi e greu să își lase mașina acasă. Dar poate nu își lasă mașina acasă din cauză că nu are infrastructură de biciclete. Nu avem cum să avem așteptări de la cetățeni să nu își mai folosească mașina personală, când noi nu avem încă transportul public la niște standarde decente. Haideți să investim, Uniunea Europeană oferă bani pentru transport public de calitate. Investim, cumpărăm ce se poate, tramavaie, autobuze electrice, ce se mai poate cumpăra, facem piste de biciclete și după aceea, treptat, treptat, și cetatenii vor lăsa mașina acasă, dar trebuie o educație și către cetățeni să înțeleagă acest lucru.”

UrbanizeHub este o comunitate de experți care promovează în România proiectele despre orașe inteligente şi dezvoltarea urbană durabilă. Scopul lor este să aducă aceste teme în actualitate și să încurajeze integrarea ideilor inovatoare în orașele din România.

Ascultați aici interviul acordat de Grațian Mihăilescu lui Tiberiu Crișan:

 

Ne poți asculta și aici: