AUDIO | Organizatorii marilor festivaluri clujene cer claritate din partea autorităților

Organizatorii marilor festivaluri clujene se confruntă cu lipsa unor reglementări clare, care să le permită luarea unor decizii, respectiv adaptarea la viitoarele criterii de sănătate publică. Dacă pentru Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) rămân de stabilit detaliile organizării evenimentului în luna august, organizatorii Electric Castle nu știu încă dacă festivalul va mai avea sau nu loc anul acesta.

(Foto: TIFF/Facebook)

 

Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC), din care fac parte și marile festivaluri clujene (Electric Castle, Jazz in the Park, TIFF, UNTOLD) semnalează, miercuri, într-un comunicat că incertitudinea este cel mai mare pericol care planează asupra viitorului tuturor festivalurilor din România. AROC cere autorităților decizii echilibrate, claritate și predictibilitate.

Alte țări europene au adoptat deja reglementări care le permit organizatorilor de festivaluri să ia decizii, să le poată comunica publicului și să gestioneze în mod eficient perioada de criză pe care o traversează acest domeniu, a spus, la EBS Radio, Andi Vanca, manager de comunicare al Festivalului Electric Castle. Cele mai multe țări europene au anunțat clar că nu vor mai fi evenimente publice cu număr mare de participanți cel puțin până la sfârșitul lunii august, la noi încă nu se știe nimic concret, spune Andi Vanca.

Electric Castle va fi amânat, probabil, pe anul viitor

„Am avea nevoie de niște lămuriri din partea autorităților: în primul rând dacă se pot ține festivalurile, dacă se țin, în ce condiții, iar dacă nu se țin să avem un cadru legislativ prin care să putem să trecem la planul B. Să reprogramăm concertele, să avem discutații cu furnizorii, cu sponsorii și așa mai departe. Noi am cerut claritate /…/ Totul depinde de ce stabilesc autoritățile. În condițiile cele mai fericite, Electric Castle se ține, dar este cel mai puțin probabil scenariu. Am luat în calcul și varianta de a-l organiza în toamnă, dar este mult prea complicat deoarece trupele au niște turnee stabilite, există niște furnizori pe care nu îi putem avea în perioada respectivă, deci probabil vom amâna pe anul viitor în aceeași perioadă, încercând, pe baza hotărârilor luate de autorități să reprogramăm toate concertele, deci să oferim aceiași artiști”, a spus managerul de comunicare al Festivalului Electric Castle.

Andi Vanca în dialog cu Angel Rusu, la EBS Radio:

 

TIFF va avea loc în august cu intervale mai mari între filme și dezinfectare după fiecare proiecție

În privința Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), președintele festivalului, Tudor Giurgiu, a spus la EBS Radio că acesta se va organiza cu siguranță în 2020, probabil în luna  august, cu respectarea regulilor care vor fi valabile în acel moment.

„Va fi un TIFF diferit în sensul în care, evident, prioritatea cea mai mare va fi asigurarea unor măsuri de securitate, de igienă, de dezinfectare cu care nu am fost obișnuiți până acum, dar e important ca oamenii, odată ce intră în incintele fie interioare, fie exterioare ale Festivalului, să se simtă în siguranță. Estimăm că în august cinematografele vor fi deschise, dar nu vor putea funcționa la întreaga capacitate, vorbim probabil de jumătate din capacitate, vor fi intervale mai mari între filme, dezinfectarea se va face după fiecare proiecție. În exterior, există deja norme europene legate de cum se amenajează o incintă de proiecție în aer liber, cu scaune așezate la un metru jumătate. Va fi un timp mai mare alocat intrării și plecării din incintă, bilete care se vor achiziționa exclusiv online, deci probabil că vor fi ceva mai puține filme. Interesul sunt convins că va fi la fel de mare, doar că în mod sigur nu vom putea acomoda atât de mulți spectatori și e important să știe că nu vom putea suplimenta numărul de spectatori pentru că vor fi niște normative foarte clare în vigoare”, a spus Tudor Giurgiu.

„Un TIFF puțin diferit, dar memorabil”

În actualele condiții, organizatorii se gândesc să ofere mai multe proiecții în aer liber, în mai multe spații, chiar și în unele în care nu s-au organizat în mod tradițional evenimente. „Mergem înainte și sunt convins că va fi un TIFF diferit, dar memorabil din toate punctele de vedere.” Rămâne valabilă și varianta drive-in, pe care TIFF-ul o va lua în considerare și anul acesta. „E o formă de a gusta spectacol în condiții de siguranță maximă”, a adăugat Tudor Giurgiu. În prezent, potrivit actualelor reglementări, organizarea de vizionări drive-in nu este posibilă, dar acestea vor fi probabil permise de luna viitoare.

Ascultați aici interviul acordat de Tudor Giurgiu Ancăi Brășfălean:

 

Ne poți asculta și aici: