AUDIO | Palatul Bánffy își va dezvălui curtea „secretă” din toamnă. Cum se pregătește Muzeul de Artă pentru posibila redeschidere

Contextul pandemiei a accelerat procesul de restaurare a fațadelor Palatului Bánffy din centrul Clujului. Lucrările la fațada dinspre biserica Sfântul Mihail au păstrat întocmai specificul clădirii-monument, de secol XVIII și vor fi gata până la finalul lunii iunie, potrivit conducerii Muzeului de Artă, care funcționează în imobil.

Începând din toamnă, vizitatorii obiectivului vor avea parte de o surpriză, cea de-a doua curte interioară a Palatului urmând să fie pusă în valoare.

„S-a lucrat într-o lună și jumătate cât nu s-a făcut într-un an!”

Tot ce ține de lucrări private au cam încetat ritmul, asta a făcut ca asupra Palatului Bánffy să avem un adevărat asalt de lucrători, pricepuți. Într-o lună și jumătate, pentru fațada din spatele Palatului Bánffy, este vorba de o altă curte interioară, mai puțin accesibilă publicului, s-a făcut cât nu s-a făcut într-un an de zile, iar acum fațada este aproape terminată”, a declarat, pentru EBS Radio, directorul Lucian Nastasă-Kovacs.

Directorul muzeului relatează, în clipul AUDIO de mai jos, povestea neștiută a celei de-a doua curți interioare a Palatului, unde nu a fost permis până acum accesul publicul larg:

 

„Singura construcție la care se lucrează tihnit!”

Istoricul s-a declarat impresionat de migala cu care restauratorii lucrează la detaliile obiectivului, de la blocurile de piatră, tocurile de lemn ale ferestrelor – păstrate în forma originală, de mai bine de două veacuri – la statuetele de pe frontispiciu ori la cele necunoscute practic, din curtea interioară amintită. În funcție de zi și de tipul de intervenții, până la 16 oameni, majoritatea dintre ei specialiști cu studii superioare în restaurare, lucrează simultan.

Cred, fără exagerare, la ora actuală în România, în ultimii 5 ani, este singura construcție la care se lucrează tihnit, cu ultimele tehnici de restaurare, în domeniul pietrei mai ales – pentru că asta este afectată cu precădere – cu infuzie de rășini, injecții, tot felul de elemente cu caracter natural care au menirea să întărească, să dea duritate unei pietre, uneori fiabile, care datează de două-trei secole” – Lucian Nastasă Kovacs.

Palatul își va recăpăta splendoarea de secol XVIII

La final de iunie, “cel târziu la început de iulie”, schelele vor fi demontate, iar fațada Palatului Bánffy își va dezvălui splendoarea de sfârșit de secol XVIII, așa cum de exemplu a fost văzută în epocă de împărații care au venit aici, “în special  Ferenc József (împăratul austro-ungar Franz Joseph, n.red.) pentru că el a venit aici des, cu împărăteasa Sisi, dar e vorba și de ceilalți cărturari sau artiști precum Franz Liszt, sau un descendent al lui Haydn, care au cântat aici“, a precizat istoricul Lucian Nastasă Kovacs.

Lucrările de refațadizare a Palatului Bánffy din Piața Uniril, cel mai reprezentativ edificiu baroc din oraș, au demarat acum 2 ani și includ intervenții de specialitate pentru resturarea pietrei, a ornamentelor, respectiv a lemnului de la ferestrele cu vechime de peste două secole. Valoarea investiției finanțate de Consiliul Județean Cluj este de peste 4,5 milioane de lei.

Muzeul de Artă, pregătit să reia expozițiile

Pe de altă parte, dacă autoritățile centrale vor lua decizia redeschiderii treptate a instituțiilor muzeale, Muzeul de Artă este pregătit să asigure din nou accesul vizitatorilor, spune directorul Lucian Nastasă Kovacs. Instituția dispune chiar de un stoc de materiale de protecție pentru vizitatori, iar biletele sunt emise online. În privința expozițiilor, acestea și-ar urma programările făcute încă de anul trecut, curatorii fiind pregătiți să le instaleze, dacă va fi cazul:

Din clipa când s-a hotărât deschiderea muzeului, practic noi avem expoziția pregătită, pentru ca în două zile să intre pe rol. Ne-am gândit la o formulă, la care s-au gândit și alții, în sensul de a realiza un flux continuu de vizitatori, dar nu în grupuri compacte, cel mult în grupuri de 2-3 persoane, cu măști de protecție, ghidaje ca o formă de bonus, pentru că lumea este cumplit de avidă de a ieși, de a gusta din nou cultura”, a spus Lucian Nastasă Kovacs.

Muzeele, luate în calcul pentru redeschidere

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat în această săptămână că muzeele ar putea fi cele dintâi instituții culturale care se vor redeschide după relaxarea măsurilor legate de coronavirus, anunțată pentru mijlocul lunii mai. Alte instituții sau entități culturale vizate pentru redeschidere, după 15 mai, sunt bibliotecile și librăriile.

Asociația Muzeelor în Aer Liber este de părere că eventuala redeschidere ar trebui să plece de la acest tip de instituții muzeale, care pot asigura mai bine măsurile de distanțare.

Reședință a fostului guvernator

Clădirea Palatului Bánffy a fost ridicată în perioada 1774-1785 de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann, ca reşedinţă particulară a contelui Bánffy György, devenit ulterior guvernator al Transilvaniei. Clădirii i-au fost date mai apoi alte destinaţii, respectiv reşedinţă de protocol, Cazinou Naţional, respectiv clădire de apartamente şi spaţii comerciale sau sediu de societăţi industriale. În anul 1925 a fost construit chiar un cinematograf în curtea imobilului, iar în anul 1956, Comuna Urbană Cluj a dat Palatul în folosinţă Muzeului de Artă, înfiinţat în anul 1951.

 

Ovidiu Cornea

 

Foto: Arhivă Muzeul de Artă Cluj-Napoca

 

Ne poți asculta și aici: