AUDIO | Paul Siladi: „Însingurarea e un bun prilej de a reflecta, un moment al meditației și al căutării de sine”

Paul Siladi, lector universitar la Facultatea de Teologie din Cluj, a vorbit la EBS Radio despre miza fundamentală a autoizolării: privilegiul de a ne înfrunta sinele.

Ne putem împăca cu însingurarea, mal ales acum, de Paști, când obișnuim să fim aproape de cei dragi?

„Sănătatea noastră psihică și duhovnicească ține de capacitatea de a ne identifica sensul. Iar această capacitate vine prin întâlnirea cu sinele. Ei bine, această întâlnire cu sinele a fost făcută, de-a lungul istoriei, în diferite forme. Monahismul, care începe în secolul IV în Egipt, are o istorie fantastică și spunea povestea călugărilor care ieșeau din Agora, adică din cetate, pentru a se autoizola în vederea întâlnirii cu sinele. Însingurarea e un bun prilej pentru a reflecta asupra lucrurilor esențiale”, a spus Paul Siladi.

Lectorul universitar al Facultății de Teologie din Cluj a vorbit și despre felul în care poate fi convertită experiența carantinei pe care omenirea o trăiește la nivel global.

„Nicio experiență nu trece peste noi ca și cum n-ar fi fost. Însă consistența schimbării ține de felul particular în care fiecare dintre noi a înțeles această izolare”, a mai declarat acesta.

Ascultați interviul integral pe care Paul Siladi i l-a acordat lui Tiberiu Crișan.

 

Sursa foto: Facebook/ Paul Siladi