Profesorul Vladimir Bogosavlievici, Bogo pentru apropiați, elevi și părinții acestora, a vorbit la EBS Radio despre ultimul lui proiect. O carte scrisă alături de cei pe care îi învață istorie.

De zece ani, profesorul de istorie îi scoate pe elevi din clase. Pe teren. Nu doar pentru a-i face să-și cunoacă orașul, ci și pentru a le hrăni curiozitatea și a-i încuraja să intre în dialog.
Așa a luat naștere cartea „Explorăm Clujul istoric. Bogo și elevii Colegiului Național George Barițiu”. Cartea ne duce la pas prin Cluj, începând de la gară, pe unde vin în oraș și turiști. Așa aflăm poveștile clădirilor istorice, de exemplu celebra casă Urania, „care e numită după ursitoarea Urania”, și despre are a povestit la radio și profesorul.
„E o casă care are o soră, dar nu chiar geamănă, la Viena, pentru că după protocolul acela s-a făcut. E o casă mare, cu trei etaje, cu un lift extrem de vechi și se pare că acesta, sau cel de la univeristate, sunt cele mai vechi lifturi funcționale din Cluj…La parter a avut un cinematograf…de fapt este prima sală profesionistă de cinematograf din oraș”, spune Vladimir Bogosavlievici.
Profesorul face și o trecere în revistă a câtorva palate din Cluj, ale căror povești sunt detaliate în cartea la care a lucrat împreuna cu elevii din clasa a X-a B.
„Sunt niște palate care aparțineau unor întreprinzători, să spunem oameni de afaceri care, ca și astăzi, își arătau opulența prin construcțiile respective. Dar mi se pare că aveau mai mult gust decât cei de astăzi, asta este părerea mea…Și așa ajungi la piața Mihai Vitezul, o piață care s-a dezvoltat tocmai datorită înființării gării”, spune profesorul Bogosavlievici.
„Nimeni nu se naște învățat”
De ani de zile, după ore sau când este timp, profesorul își scoate elevii în oraș să le povestească despre locul în care trăiesc. Copiii, spune el, se simt mai liberi dacă scapă de rutina de la clasă.
„Copiii ori nu dialoghează pentru că nu-i interesează subiectul, ori că sunt complexați de stilul de predare al profesorului sau de probabiltatea că nu știu. Eu le-am spus: ‘nimeni nu s-a născut învățat. Puneți întrebări’…Toți învățăm în fiecare zi, dacă vrem”, a mai spus profesorul de la „George Barițiu”.
Tirajul cărții, tipărită și în română și în maghiară, s-a epuizat încă de la lansarea care a avut loc în urmă cu câteva zile, dar profesorul primite un nou tiraj. Și, mai mult, vulumul doi.
Mai multe aflați din interviul pe care Vladimir Bogosavlievici i l-a acordat Ancăi Brășfălean.