AUDIO | Peste 100 de voluntari „Beard Brothers” oferă clujenilor informații telefonice despre COVID-19

Voluntarii Beard Brothers s-au alăturat echipei Direcției de Sănătate Publică pentru a prelua apelurile venite pe 10 linii telefonice puse la dispoziția clujenilor.

(Foto: Beard Brothers / Facebook)

 

Președintele Asociației, Cornel Hoza, a explicat la EBS Radio că voluntarii sunt împărțiți pe ture, în funcție de cât timp are la dispoziție fiecare. Ei primesc și furnizează informații de bază. „Noi nu oferim explicații medicale, nu suntem medici, noi direcționăm oamenii, le spunem ce ar avea de făcut, cu cine ar trebui să vorbească în continuare. Suntem un ghid al pacienților sau posibililor pacienți,” spune Cornel Hoza.

Întrebările pe care le-au primit până acum voluntarii sunt legate inclusiv de pașii pe care trebuie să îi facă o persoană dacă a fost confirmată pozitiv sau dacă are un apropiat care a fost confirmat pozitiv. Clujenii mai întreabă care sunt procedurile de urmat la locul de muncă sau ce să facă dacă se simt rău. Voluntarii le furnizează toate informațiile prevăzute în legislație și procedurile oficiale, iar pentru chestiunile mai complicate au la dispoziție un reprezentant DSP care poate prelua temele ce depășesc informarea de bază. Documentarea de după fiecare telefon este, de asemenea, predată DSP, pentru efectuarea anchetei epidemiologice, acolo unde este cazul.

Cei de la DSP sunt bucuroși de ajutorul oferit, spune Cornel Hoza, iar cei care doresc să ajute și să devină la rândul lor voluntari, pot contacta organizația pe pagina de Facebook Beard Brothers, printr-un mesaj privat. „Beard Brothers” s-a angajat să desfășoare această activitate timp de două luni, după care va evalua continuarea ei, dacă va fi necesar.

Ascultați aici interviul acordat de Cornel Hoza Ancăi Brășfălean în emisiunea Tête-à-tête:

 

Ne poți asculta și aici: