AUDIO | Poveste de Crăciun din Transilvania. Ajunul în casa lui Luca cel Sărac

„Poveștile Transilvaniei există. Ele trebuie doar redescoperite!”. Istoricul Gabriel Rusu aduce la EBS Radio întâmplări de mult uitate de pe aceste tărâmuri.

Iarna căzuse destul de timpuriu peste Transilvania. Ningea de aproape trei zile, de parcă porţilor ancestrale ale cerului li se rupseseră ţâţânile pentru totdeauna, făcând ca stihiile să se prăvălească în voie peste Râşnov, târgul fortificat dintre cer şi pământ ridicat de cavalerii teutoni, stăpânii de odinioară.

Fără să primească o atenţie deosebită din partea străjerilor, un bătrân gârbovit de ani, cu un sac mare în spate, intră pe poarta cetăţii, căutând în stânga şi în dreapta adăpost pentru o noapte. Şi îl găsi cu greu, tocmai în modesta locuinţă, plină de copii, a croitorului Luca, zis Cel Sărac. Aici bătrânul primi căldura focului din vatră, mirosul plăcut al ciorbei de linte, dar, mai ales, zâmbetele nevinovate ale pruncilor.

Se apropie sărbătorile de iarnă, se aud colinde, cozonacii și prăjiturile se coc în cuptor, Crăciunul e aproape iar spiritul său se redeșteaptă în noi. Acum este vremea poveștilor cu Moș Crăciun cel care ne bucură sufletele an de an și ne reamintește tuturor că am fost, suntem și vom fi mereu copii.

Ascultați povestea de Crăciun, așa cum a fost spusă de istoricul Gabriel Rusu, cercetător la Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca, în emisiunea Tête-à-tête cu Anca Brășfălean.

 

Ilustrație realizată de Gabriel Rusu.

 

 

Ne poți asculta și aici: