AUDIO | Povești transilvane. Căpitanul John Smith, omul iubit de Pocahontas, și aventurile lui pe tărâmuri ardelene

Cu toţii am fost fascinaţi, în copilărie sau adolescenţă, de povestea de dragoste dintre Pocahontas, frumoasa fiică a unui şef de trib din America epocii marilor colonizări, şi englezul John Smith.

Aventurierul debarcase pe ţărmurile Indiilor de Vest ca mercenar. Aici s-a îndrăgostit de o tânară sălbatică care-l va salva de la moarte, într-un final fericit, aşa cum numai în desenele animate realizate în studiourile Walt Disney se poate întâmpla.

Însă puţini dintre noi ştim că cele două personaje au fost reale şi că povestea lor de dragoste a fost una adevărată, fapt consemnat în documentele vremii.

Dar şi mai puţini dintre noi ştim că John Smith a avut legătură cu Transilvania, că o vizitase, cu mult timp înainte de a ajunge în America şi că ne-a lăsat o relatare scrisă intitulată „The Truth About the True Adventures of Captain John Smith in Transylvania and Wallachia”.

Povestea sa fascinantă, care este și o poveste a Transilvaniei, ne este adusă de Gabriel Rusu, cercetător la Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca. O puteți asculta aici, așa cum a fost spusă în emisiunea Tête-à-tête cu Anca Brășfălean:

 

Ilustrație realizată de istoricul Gabriel Rusu.

 

Ne poți asculta și aici: