AUDIO | Povești transilvane. Castelul cu inorogi, unul dintre cele mai frumoase palate ardelene

Castelul cu inorogi a avut parte de o istorie zbuciumată. Parcul său a adăpostit cândva un domeniu de vânătoare, iar biblioteca număra peste 9.000 de cărți rare. Dar acum, mândrul castel are nevoie de lucrări de conservare.

Valea Someşului Mic era odinioară plină de castele în care, duminicile ori de sărbători, domniţe încântătoare cu rochii de mătase dantelate, cu coafuri complicate, cu bijuterii de mare valoare şi etichetă princiară, însoţite de cavalerii lor eleganţi, încinşi la brâu cu săbii ascunse în teci bătute cu pietre preţioase, cumpărate pe bani grei tocami de la Istanbul ori primite cadou, participau la vestite petreceri cu mese îmbelşugate, în sunet dulce de lăută sau în clinchet înfiorător de arme încrucișate în sângeroase şi pasionante vendete.

Azi Valea Someşului Mic este plină de ruinele lor, dar cronicile de familie, documentele din arhive şi memoria colectivă le păstreată nealterate poveştile.

Ascultați povestea castelului de la Mănăstirea, de lângă Dej, cunoscut drept Castelul cu inorogi, așa cum a fost spusă de Gabriel Rusu, cercetător la Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca:

 

Sursa foto: Wikipedia

 

Ne poți asculta și aici: