AUDIO | Povești transilvane. Comoara ascunsă de Decebal la Sarmizegetusa

„Poveștile Transilvaniei există. Ele trebuie doar redescoperite!”. Istoricul Gabriel Rusu aduce la EBS Radio întâmplări de mult uitate din Transilvania.

Gabriel Rusu, profesor asociat la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universități „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, vorbește în episodul de astăzi despre aurul ascuns de Decebal.

În primavara anului 106, legiunile și cohortele romane se acopereau de glorie cucerind puternica Sarmizegetusa, capitala Regatului Dac, arată istoricul.

„Dar mai mult decât lemnul, grânele, apele tămăduitoare sau alte bogății, romanii doreau aur, aurul Daciei, aurul lui Decebal, aurul menit a redresa finanțele atât de secătuite ale Imperiului Roman”, spune Gabriel Rusu.

Dar înainte de marile confruntări cu Traian, Decebal a reușit să abată cursul râului Sargeţia, iar într-o gropă săpată în fundul apei secate, a aruncat o mare cantitate de argint și aur, dar și alte obiecte prețioase. Râul a fost readus apoi în albia lui. Tezaurul a fost, însă, descoperit și a luat drumul Romei.

Au reușit, însă, romanii să găsească întreaga comoară? Aflați în noul episod al Poveștilor Transilvaniei:

Ne poți asculta și aici: