AUDIO | Povești transilvane. Evadare din Cetatea Gherla, închisoarea centrală a Transilvaniei

„Poveștile Transilvaniei există. Ele trebuie doar redescoperite!”. Istoricul Gabriel Rusu aduce la EBS Radio întâmplări de mult uitate din Transilvania.

Gabriel Rusu, profesor asociat la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universități „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, vorbește în episodul de astăzi despre închisoarea de la Gherla, care există din perioada Medievală.

Fosta cetate Gherla a fost transformată de împăratul Iosif al II-lea, în 1785, în Carcer Magni Principatus Transilvaniae – închisoarea centrală pentru Transilvania.

„Pușcăria vremurilor medievale, premoderne și chiar moderne era pentru nemernici o anticameră a pierzaniei, iar perioada detenției, un preludiu al morții. Căci cine intra în spatele gratiilor de fier în beciurile întunecose și jilave, pline de gândaci și șobolani, era mai aproape de lumea de dincolo decât cea pămâneană”, arată istoricul Gabriel Rusu.

Dar acolo, deținuții fugeau frecvet. Iar despre cele mai celebre evadări aflați în noul episod al Poveștilor Transilvaniei:

Ne poți asculta și aici: