„Poveștile Transilvaniei există. Ele trebuie doar redescoperite!”. Istoricul Gabriel Rusu aduce la EBS Radio întâmplări de mult uitate din Transilvania.
Parte a Europei, lumea feudală transilvană nu a făcut excepție când a fost vorba de temerile și superstițiile prezente în Evul Mediu. Și în partea aceasta de lume exista „meseria” de vrăjitor.
Astfel, spune istoricul Gabriel Rusu, profesor asociat la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universități „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, „oamenii epocii considerau că universul în care trăiau era rezultatul luptei dintre forțele binelui și răului, dintre lumină și întuneric, dintre Dumnezeu și diavol. Vrăjotorii sau vrăjitoarele completează batalionul de ființe cu puteri fantastice, alături de încornorați, strigoi, vampiri, vârcolaci ori moroi, năluci și stafii care influențează viața omului cinstit, i-o condiționează, i-o distrug”.
Vrăjitoarele au fost vânate, torturate, judecate și arse pe rug sau spânzurate peste tot în Europa, spune istoricul. Era suficient un singur denunț sau un singur martor. Nici Transilvania nu a făcut exepție.
Una dintre cele mai celebre vrăjitoare de pe Valea Someșului, era Ileana, născută în satul Tărpiu de lângă Dej. Povestea ei o puteți afla aici.
Pe istoricul Gabriel Rusu în puteți asculta în fiecare marți, de la ora 15.45, la emisiunea Tête-à-tête cu Anca Brășfălean.