AUDIO | Povești transilvane. Marea invazie tătaro-mongolă, urgia căzută peste Europa de Răsărit

„Poveștile Transilvaniei există. Ele trebuie doar redescoperite!”. Istoricul Gabriel Rusu aduce la EBS Radio întâmplări de mult uitate din Transilvania.

În 1241, copiii stepelor Mongoliei, călăreţii câmpiilor fără sfârşit de pe Obi, Yenisei şi Lena, stăpânii întinselor pustiuri de la Gobi, urmaşii legendarului Gingis Han au căzut ca o năpastă asupra paşnicelor comunităţi ruse, germane, poloneze, cehe, maghiare şi române. În altarele bisericilor se intonau imnuri şi rugăciuni pentru iertarea păcatele, în timp ce clopotele băteau peste tot a primejdie de moarte, povestește istoricul Gabriel Rusu.

„Prima aşezare cucerită de Kadan este Rodna cea bogată în mine de aur şi argint, situată la poalele muntelui cu acelaşi nume. Prosperul oraş era locuit la acea dată de un mare număr de germani, maghiari şi români, neavând însă ziduri de apărare. Când au năvălit tătarii, la data de 31 martie 1241, oamenii erau cu toţii la biserică, participând la slujbă. Era ziua de Paşte…4.000 de suflete s-au ridicat în acea zi la ceruri, dar şi tătarii au suferit pierderi grele”, arată Gabriel Rusu.

Apoi, pe rând, au căzut pradă tătarilor Clujul, Sibiul, Oradea, Cenadul şi capitala, Alba Iulia.

Ce a urmat și cum s-a sfârșit invazia tătară aflați de aici:

Ne poți asculta și aici: