AUDIO | Povești transilvane. Meșterul Haas Konrad și racheta cu trei etaje

„Poveștile Transilvaniei există. Ele trebuie doar redescoperite!”. Istoricul Gabriel Rusu aduce la EBS Radio întâmplări de mult uitate de pe aceste tărâmuri.

În anul 1957, odată cu trimiterea în spațiu, de către Uniunea Sovietică, a primului satelit artificial al Pământului, micul Sputnik, civilizația umană făcea primii pași într-o nouă epocă, cea a explorării Cosmosului.

Învingerea gravitației și plasarea pe orbită a satelitului s-a datorat triumfului cercetării științifice și punerii în aplicare a principiilor funcționării rachetei cu trei trepte creionată de pionierii astronauticii: Konstantin Edwardovici Țilcovski, Herman Oberth sau Wernher Magnus von Braum.

Totuși, puțină lume cunoaște faptul că și în Transilvania Evului Mediu au existat preocupări în domeniul rachetologiei. În paginile unui manuscris misterios uitat de vreme în arhivele Sibiului au fost identificate studii de artă militară și pirotehnie extrem de valoroase, redactate între anii 1526-1556. Printre schițe, și o rachetă cu trei trepte. Autorul: Haas Konrad.

Povestea sa fascinantă, o poveste a Transilvaniei, ne este adusă de Gabriel Rusu, cercetător la Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca. O puteți asculta aici, așa cum a fost spusă în emisiunea Tête-à-tête cu Anca Brășfălean:

 

Ne poți asculta și aici: