AUDIO | Povești transilvane. Mitul haiducului cu sânge albastru sau Zorro de Transilvania

„Poveștile Transilvaniei există. Ele trebuie doar redescoperite!”. Istoricul Gabriel Rusu aduce la EBS Radio întâmplări de mult uitate.

Ţinutul Hunedoarei erau odinioară plin de poveşti şi legende despre un haiduc cu faţa acoperită de o pânză neagră, ca un adevărat Zorro al Transivaniei, ce ataca cu curaj nebunesc bogatele reşedinţe rurale ale aristocraţilor, precum şi convoaiele cu aur expediate de autorităţile austriece de la exploatările din Munţii Apuseni spre Viena.

Oamenii erau de părere că brigandul nu era nimeni altul decât un nobil haţegan care după ce jefuia se întorcea, printr-un tunel tainic la castelul său din Zam fără ca cineva să-i banuiască adevăratele preocupări.

În anul 1860 scriitorul maghiar Jókai Mór a publicat romanul Szegény gazdagok – Sărmanii bogaţi, ispirat fiind de aceste creaţii folclorice, în care eroul principal era nobilul Hátszegi Lénárt. Romanul stă la baza filmului cu acelaşi nume turnat în Ungaria în anul 1959, rolul lui Hátszegi fiind jucat de actorul Gyula Benkő. În anul 1960 apărea în ziarul „Népszava” din Budapesta, în scenariul lui Cs. Horváth Tibor şi cu grafica lui Sebok Imre, banda desenată de mare succes „Sărmanii bogaţi”.

Mai multe despre cel numit „Fatia Negra” sau, acum, Zorro de Transilvania, aflați de la istoricul Gabriel Rusu.

 

Foto: Afișul filmului Sărmanii bogaţi

Ne poți asculta și aici: