AUDIO | Povești transilvane. Nunta plină de fast a principelui Bethlen

„Poveștile Transilvaniei există. Ele trebuie doar redescoperite!”. Istoricul Gabriel Rusu aduce la EBS Radio întâmplări de mult uitate. Iar astăzi ne povestește despre nunta principelui Transilvaniei, Gabriel Bethlen, cu frumoasa contesă Ecaterina de Brandenburg.

În luna ianuarie a anului 1626, timp de șase zile, a avut loc la Cașovia, Košicė, Slovacia, nunta principelui Transilvaniei, Gabriel Bethlen, cu prea frumoasa și mult mai tânăra contesă Katharina von Brandenburg , fiica electorului Ioan Sigismund de Hohenzollern și a ducesei Anna a Prusiei.

A fost o nuntă ca-n povești, cu lume bună – baroni, conți, duci și soțiile lor, dichisite și elegante -, cu cadouri pentru miri, cu jocuri cavalerești, cu mâncare aleasă și din belșug, cu muzică de tot felul – inclusiv un minunat dans popular românesc -, cu focuri de artificii și multă, multă voie bună.

Din nefericire, mariajul lor a durat doar 3 ani, principele Gabriel Bethlen stingându-se din viață din cauza unei crize de dropică (hidropizie), fără urmași, nu înainte de a asigura succesiunea Ecaterinei la tronul Ardealului.

Mai multe despre fastuoasa nuntă aflați chiar de la istoricul Gabriel Rusu.

 

 

X
X
X