AUDIO | Povești transilvane. Pila Baba, femeia transformată în strigoaie

„Poveștile Transilvaniei există. Ele trebuie doar redescoperite!”. Istoricul Gabriel Rusu aduce la EBS Radio întâmplări de mult uitate din Transilvania.

Gabriel Rusu, profesor asociat la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universități „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, vorbește în episodul de astăzi al Poveștilor Transilvaniei despre strigoi, mesagerii blestemați ai întunericului.

„Prin părțile Dejului se credea că strigoiul, adesea identificat cu diavolul insuși, putea fi oprit doar cu semnul crucii, cu rugăciuni speciale, cu furca împlântată în pâmânt sau oferindu-i un cadou, de exemplu un clop sau o năframă. Pentru protecția oamenilor, se putea ajunge chiar la soluția radicală a deshumării mortului bănuit a fi strigoi sau a înțepării inimii acestuia cu un par ascuțit”, spune Gabriel Rusu.

Acesta aduce la lumină o poveste adevărată, din Dejul anului 1742. Este vorba de Pila Baba, femeia transformată în strigoaie.

 

Pe istoricul Gabriel Rusu în puteți asculta în fiecare marți, de la ora 15.45, la emisiunea Tête-à-tête cu Anca Brășfălean.

 

Ne poți asculta și aici: