AUDIO | Povești transilvane. Popa din Ciurila care i-a atacat vitejește pe turci

„Poveștile Transilvaniei există. Ele trebuie doar redescoperite!”. Istoricul Gabriel Rusu aduce la EBS Radio întâmplări de mult uitate din Transilvania.

Gabriel Rusu, profesor asociat la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universități „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, vorbește în episodul de astăzi al Poveștilor Transilvaniei despre popa Gheorge din Ciurila, care s-a luptat cu turcii în Florești.

1660, într-o Transilvanie puternic sfâșiată de războiul civil. Gheorghe Rákóczi II, principele ardelean, se visa rege, dar nu avea aprobarea Înaltei Porți.

În primăvara acelui an turcii au ajuns aproape de Cluj. Popa Gheorghe din Ciurila începe să înroleze combatanți care să lupte pentru principele Gheorghe Rákóczi II.

„În ziua de 22 mai 1660 a început lupta. Una dispoporționată, în condițiile în care raportul de forțe era de 4 la 1 în favoarea turcilor…Turcii intră în satul Luna de Sus, trec pârâul peste un pod și ajung în spatele lui Rákóczi. Surpinși de forța și rapiditatea atacului, secuii intră în panică, iar soldații de ocazie, neprofeioniși ai preotului Gheorghe dau să bată în retragere. Dar popa și-a întors oameii înspre sat și i-a atacat vitejește pe turci, încingându-se astfel o luptă disperată și sângeroasă”, spune Gabriel Rusu

Azi peste locul în care s-a dat cumplita luptă se întind cartierele de locuințe ale Floreștiului.

Aflați aici întreaga poveste

Pe istoricul Gabriel Rusu în puteți asculta în fiecare marți, de la ora 15.45, la emisiunea Tête-à-tête cu Anca Brășfălean.

Ne poți asculta și aici: