AUDIO | Povești transilvane. Viscri, un adevărat model de conviețuire

„Poveștile Transilvaniei există. Ele trebuie doar redescoperite!”. Istoricul Gabriel Rusu aduce la EBS Radio întâmplări de mult uitate din Transilvania.

Frumoasa și pitoreasca așezare de la Viscri a ajuns să fie cunoscută de publicul larg din țara noastră datorită pasiunii prințului Charles de Wales, moștenitorul coroanei britanice, față de cultura și civilizația din Transilvania.
Întemeiată de secui, apoi populată cu coloniști saxoni așezați aici pe baza unor privilegii date de suveranii Ungariei, în jurul anului 1185, Viscri sau Deutschweiskirch (în traducere: Biserica albă germană sau Alba Ecclesia), localitatea bine ascunsă între dealurile de pe podișul transilvan a prosperat la fel ca majoritatea sălașelor săsești din părțile de sud și de est ale Ardealului.

Întreaga viață a satului Viscri s-a desfășurat secole întregi și se desfășoară și azi în jurul măreței biserici fortificate evanghelice, un monument cu elemente romanice și gotice, excelent conservat.

Dar supraviețuirea economică, politică sau culturală a comunității s-a datorat în primul rând forței și excepționalei capacități de organizare a membrilor ei, iar una din formele de asociere a fost „vecinătatea”, o instituție specifică Transilvaniei.

Ascultați povestea comunității bunelor vecinătăți de la Viscri la EBS Radio Cluj-Napoca, așa cum a fost spusă de istoricul Gabriel Rusu în emisiunea Tête-à-tête cu Anca Brășfălean.

 

Ne poți asculta și aici: