AUDIO | Prefect: Nu se impun măsuri generalizate în întreg județul, pragul critic e depășit în 12 orașe și comune, din peste 80

Incidența cumulată a cazurilor în județul Cluj a ajuns vineri la 3,18 la mia de locuitori. Deși la depășirea acestui prag au fost luate măsuri stricte în 12 localități, inclusiv în Cluj-Napoca, nu se impune generalizarea măsurilor în întreg județul, spune, la EBS Radio, prefectul Mircea Abrudean.

„Avem 12 UAT-uri care au depășit incidența de 12 la mie, unde am luat măsuri punctuale, în rest, analizăm situația și vedem dacă este cazul, dacă vor fi mai multe localități care vor trece de 3 la mie atunci putem discuta de măsuri la nivelul întregului județ. Dacă nu, ar fi incorect față de cei care au incidență zero, să trebuiască să îi introducem în scenariul roșu. Avem 12 UAT-uri din 81, suntem într-o ‘zonă’ destul de bună, din punctul acesta de vedere”, a spus, pentru EBS Radio, prefectul Mircea Abrudean.

În orașele Cluj-Napoca, Dej, Gherla, dar și în Florești și alte comune purtarea măștii a devenit obligatorie în toate spațiile publice deschise, școlile au trecut la scenariul de funcționare exclusiv online, iar restaurantele nu mai primesc clienți în interior, cinematorgrafele și sălile de spectacole sistându-și activitatea cu public, la fel ca și sălile de jocuri de noroc.

Termen fix de carantinare în Sic și Săvădisla

Localitățile Sic și Săvădisla, cu incidențe ale cazurilor de 15,97, respectiv 9,69 la mia de locuitori, vor fi carantinate de sâmbătă de la ora 00:00, timp de 14 zile. Locuitorii pot intra sau ieși în / din localitate doar pentru motive justificate, precum locul de muncă, activități economice, școală față în față, cazuri în care trebuie să prezinte documente justificative, respectiv alte motive similare cu cele din starea de urgență, pentru care trebuie să completeze declarație pe proprie răspundere.

Pe ce drum puteți merge la Băișoara

Cele două localități nu mai pot fi tranzitate decât pe rute ocolitoare, situația fiind mai delicată în cazul Săvădislei, care e străbătută de numeroase persoane care doresc să ajungă în zona turistică Băișoara.

Ca rute ocolitoare pentru direcția Cluj-Napoca – Băișoara sunt recomandate Cluj-Napoca – Someșu Rece – Valea Ierii – Băișoara, drumul 107 M și Cluj-Napoca – Făget – Sălicea – Ciurila – Filea de Jos – Filea de Sus – Săcel – Băișoara, pe drumurile 107 R, 107 L și 107 M.

Dacă măsurile luate în localitățile cu prag de peste 3 la mie pot fi ridicate în mai puțin de 14 zile, nu același lucru se va întâmpla în cele carantinate:

„Aici măsura rămâne 14 zile valabilă, în restul UAT-urilor, dacă scădem sub 3 la mie și observăm un trend descrescător, pentru că dacă scădem azi nu înseamnă că mâine nu revenim la loc, putem reveni asupra măsurii”, a declarat pentru EBS Radio prefectul Mircea Abrudean.

Ascultați mai jos declarațiile prefectului pe aceste teme:

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: