AUDIO | Prefectul Abrudean: „Mă așteptam să mă infectez din starea de urgență, asta arată că riscul e mai serios acum!”

Prefectul Mircea Abrudean, diagnosticat cu Covid-19, alături de soție și de copilul lor, a mărturisit pentru EBS Radio că se aștepta să se infecteze, mult mai devreme, având în vedere deplasările la mai multe focare apărute încă din perioada stării de urgență.

„Mă așteptam să vină mult mai repede, (infectarea, n.red.), în perioada stării de urgență, când expunerea a fost mult mai mare, când aveam și focare, unde sigur că m-am dus, că asta e meseria și mă așteptam să se întâmple asta încă de atunci. Faptul că s-a întâmplat acum e cu atât mai îngijorător, pentru că înseamnă că riscul și pericolul e mult mai mare, având o transmitere comunitară mai serioasă decât anterior, având în vedere relaxarea oamenilor, pentru că evident s-au săturat de restricții. Dar relaxarea asta poate e percepută un pic greșit, motiv pentru care am și demarat zilele trecute controale destul de ample, pe toate liniile, tot ce înseamnă domenii cu risc, de la terase la mall-uri, piscine, piețe, transport în comun, care se făceau în mod curent, dar am mărit numărul de efective și ritmul. Ăsta este riscul maxim, oamenii trebuie să fie foarte conștienți că în orice moment pot contacta acest virus, pot să fie purtători, să nu știe de asta. Le recomand tuturor care au simptome să se prezinte la doctor”, a spus prefectul Mircea Abrudean pentru EBS Radio.

El a oferit propriul exemplu, în sensul că dacă nu s-ar fi prezentat la UPU cu copilul după ce a avut febră, micuțul fiind diagnosticat cu această boală, poate nici nu ar fi fost depistată infecția.

Declarația prefectului Mircea Abrudean, mai jos:

 

În perioada stării de urgență, timp de două luni, prefectul Mircea Abrudean a evitat contactul cu familia sa.

Prefectul a precizat pe de altă parte că, în prezent, atât copilul, cât și soția sa și el însuși sunt asimptomatici în prezent, dar rămân sub subravegherea medicilor, în spital.

Chiar dacă este coordonator al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, o parte din atribuții fiindu-i preluate de către subprefectul Irina Munteanu, Mircea Abrudean a precizat că nu ia în calcul externarea mai rapidă de 10 zile, la cerere, decât în cazul în care va avea 2 teste negative.

Contact direct cu 12 persoane

În urma anchetei epidemiologice realizate de DSP Cluj, au fost identificate 12 persoane apropiate cu care a intrat în contact, cărora li s-a recomandat autoizolarea la domiciliu, a transmis prefectul județului.

El a precizat pentru EBS Radio că este vorba de persoane cu care a intrat în contact mai apropiat, precum colegi de muncă, dar și părinții săi, la care a fost în vizită. „Toți sunt asimptomatici”, a spus prefectul.

Totodată, clădirea Prefecturii Cluj a fost dezinfectată în această dimineață, iar activitatea curenta nu este afectată. Prefectul Mircea Abrudean, soția sa și copilul lor de 9 luni, toți confirmați cu noul coronavirus au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca.

„Nu suntem absurzi, dar să fim mai atenți!”

Prefectul a vorbit și despre cum ar trebui privită  relaxarea, pentru a limita riscurile expunerii și răspândirii infecției:

 

 

Ovidiu Cornea

 

 

Ne poți asculta și aici: