Prima zi de restricții și în timpul săptămânii, la Cluj-Napoca, între nedumeririle clujenilor și explicațiile autorităților

Restricțiile cu privire la închiderea magazinelor din Cluj-Napoca la ora 18 și restricționarea circulației după ora 20 se aplică de astăzi (luni, 5 aprilie) și în timpul săptămânii. Asta în condițiile în care incidența cumulată a cazurilor de Covid-19 în municipiu depășește pragul de 7.5 la mia de locuitori. 

Incidența infectărilor cu Covid-19, în interval de 14 zile, a rămas peste pragul de 7.5 la mia de locuitori (7.66 la mie, conform datelor publicate astăzi, 5 aprilie) în municipiul reședință de județ.  Aplicarea restricțiilor începând de astăzi ne-a fost confirmată de prefectul județului Cluj, Tasnádi Szilárd.

Potrivit legislației în vigoare, cetățenii orașului vor putea circula după ora 20 doar în baza declarației pe proprie răspundere, pentru motive bine întemeiate, de natură profesională, medicală, sau de însoțire / îngrijire a unor membrii ai familiei, respectiv călătorii programate, care pot fi dovedite. Detalii cu privire la aceste astecte, AICI.

„Degeaba stabilim reguli, dacă nu ne vor ajuta cetățenii!”

Chiar dacă argumentele pentru tipul noilor restricții au fost stabilite la nivel central și nu local, respectarea măsurilor poate reduce efectul pandemiei, constatându-se că în special în partea a 2-a a zilei oamenii erau mai predispuși la nerespectarea regulilor, ne-a declarat prefectul Tasnádi Szilárd.

“Cetățenii ar trebui în primul rând să nu privească această restricție ca pe o problemă individuală, ci ca pe un sacrificiu pentru binele întregului județ, sau al municipiului. Trebuie să fim mult mai înțelegători unii cu ceilalți și să operăm ca o întreagă echipă, administrația având nevoie de cetățeni, cetățenii având nevoie de administrație, în orice pas făcut în această luptă. Degeaba stabilim anumite reguli, dacă nu suntem ajutați de cetățeni, acele reguli nu își vor amprenta eficiența”, ne-a declarat prefectul Tasnádi Szilárd.

El a explicat că în principiu restricțiile se vor aplica pe durata întregii săptămâni, întrucât chiar dacă există o ușoară tendință descrescătoare a cazurilor, restricțiile se vor ridica doar dacă incidența va fi mai mică sau cel mult egală cu 7 la mia de locuitori.

Ascultați mai jos un mini-interviu pe această temă cu prefectul Clujului, Tasnádi Szilárd. Acesta vorbește și de presiunea mare care există în acest moment pe spitalele din județ.

 

Clujeni: „În magazine va fi dezastru!”

Am întrebat mai mulți clujeni, cu diferite vârste și profesii, despre cum văd restricționarea programului magazinelor și al circulației, acum că măsura se introduce și în timpul săptămânii. Ascultați ce ne-au declarat aceștia, mai jos:

 

Șef de magazin: „Ne așteptăm la noi scăderi ale vânzărilor!”

Primii afectați de noile restricții sunt chiar reprezentanții unităților comerciale, dintre care nu toți sune neapărat la curent cu faptul că de azi restricționarea programului până la ora 18 se aplică și în timpul săptămânii. Reducerea programului de lucru ar putea veni și cu reduceri salariale, potrivit acestora.

Corina, vânzătoare într-un magazin de haine din zona centrală, cu orarul din timpul săptămâni până la ora 20, mărturisește că nu știa că restricțiile se vor aplica și în afara weekend-ului și este sceptică vizavi de utilitatea măsurii respective. Ce ne-a declarat ascultați mai jos:

 

Vânzările deja au scăzut considerabil pe timpul săptămânii, iar noile restricții nu vor face decât să continue trendul, ne-a declarat Camelia, șefa unui magazin alimentar, din Piața Ștefan cel Mare. O puteți asculta, mai jos:

 

Ovidiu Cornea

 

 

Ne poți asculta și aici: