AUDIO | Prima zi de școală la școală, la Cluj. Învățătoare: „Reîntâlnirea a fost minunantă. Ne era dor!”

Emoții pentru părinți, cel puțin pe măsura celor încercate de copii, dar și speranța că redeschiderea școlilor va fi o măsură de durată. Așa pot fi sintetizate impresiile culese de la copii, părinți și dascăli în prima zi de școală față în față, după trei luni de când învățământul preuniversitar a trecut exclusiv în online.

EBS Radio a fost la Liceul „Onisifor Ghibu”, cea mai populată școală din județ, cu aproximativ 2.000 de elevi, dar și la Liceul „Nicolae Bălcescu”, care are aproximativ 1.500 de elevi, și a cules primele impresii de la elevi, dar și de la preșcolari care își însoțeau, în drum spre grădiniță, părinții și frățiorii la școală.

Ce au spus cei mici, puteți asculta mai jos:

 

În rândul părinților, emoțiile s-au împletit cu întrebări, dar și speranțe legat de intervalul de timp cât va dura redeschiderea unităților:

 

Potrivit specialiștilor în educație, consultați recent de EBS Radio, preșcolarii și elevii din clasele mici au avut cel mai mult de suferit de pe urma lipsei interacțiunii și a predării de la distanță.

 

Dacă rolul dascălilor a fost preluat în parte cel puțin de părinți, fie și doar prin a le menține atenția copiilor în fața calculatorului, acum învățătorii și-au reintrat în drepturi. Am întrebat astfel părinții ce a însemnat pentru propria copilărie învățătoarea clasei și ce așteptări au de la aceștia:

Învățătoare: „Mai ales acum, elevii au nevoie de apropiere!”

Revederea față în față a fost așteptată atât de cei mici, cât și de cadrele didactice.

„A fost bine și în perioada online, am reușit să învățăm să scriem de mână și aproape să terminăm literele alfabetului, dar bineînțeles că nu se compară activitatea online cu cea față în față. Mai ales în perioada acesta ei au nevoie de o apropiere mai mare, mai ales că părinții unora au lucrat și au fost lăsați singuri în fața calculatorului, se simțe emoțional că au alte nevoi acum”, ne-a declarat Liliana Sandu, învățătoare la clasa 1, la Liceul Nicolae Bălcescu.

 

„Ne-a lipsit să fim prezenți unii lângă ceilalți!”

Chiar dacă elevii săi au munci de zor și în sistem online, se simțea nevoia reîntâlnirii față în față:

„Predarea online are părți bune, dar ne lipsește socializarea. Am copii harnici și activi, deci materia am făcut-o, dar totuși ne-a lipsit să fim noi, să interacționăm unii cu ceilalți, să fim prezenți unii lângă ceilalți”, a explicat Simona Ploscar, învățătoare la clasa a 4-a, la aceeași unitate de învățământ.

 

Copiii să vină la școală și „cu inima”

Pentru elevii din clasele mici, dar nu numai, este esențial ca materia predată să fie îmbinată și cu elemente care să îi facă pe aceștia să prindă drag de școală, a mai subliniat Simona Ploscar, cu o experiență de peste 30 de ani în învățământ:

 

Peste 27.000 de elevi și preșcolari, la cursuri față în față, în Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca școala a început în scenariul roșu – scenariul 3, cu preșcolarii și elevii din clasele 0-4 fizic la școală, iar restul în online. În condițiile în care incidența cazurilor a scăzut abia luni sub 3 la mie este de așteptat ca în timpul săptămânii școlile din municipiu să intre în scenariul galben, astfel că vor merge la școală, fizic și elevii de a 8-a și a 12-a.

Luni dimineață, în județ aproape 200 de unități de învățământ erau în scenariul 3 de funcționare, 194 s-au deschis în scenariul 2, iar la 118 unități toții elevii și preșcolarii au mers la cursuri – scenariul 1.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: