AUDIO | Prof. dr. Doina Cozman, psihiatru: „Pentru sănătatea dumneavoastră, comunicați zilnic cu o persoană apropiată. Este bomboana zilnică”

Prof. dr. Doina Cozman a vorbit la EBS Radio despre modul în care suntem afectați de pandemie și ce putem face ca să nu cădem „în butoiul cu melancolie”.

Prof. dr. Doina Cozman, medic psihiatru și președinta Alianței Române de Prevenție a Suicidului, spune că „timpul vindecă dacă vine cu vești bune”. Ea a vorbit la EBR Radio despre depresie și faptul că foarte mulți dintre oameni sunt afectați de ceea ce trăiesc în pandemie.

„Pandemia a afectat pe foarte multă lume. A afectat atât ca frică de o potențială îmbolnăvire, dar a afectat, în primul rând, prin restrângerea libertății… Apoi când s-a ridicat starea de urgență, aceste persoane, ieșind iarăși în libertate, iarăși au fost afectate. Parcă nu mai era nimic ca înainte, deci a existat un stres. Și stresul întotdeuna aduce la suprafață fie anxietățile mai vechi, fie motive de tristețe mai veche, sau să nu mai spunem consecintețele sociale ale pandemiei – unii și-au pierdut locul de muncă, sau unii din imediata lor proximitate și-ai pierdut locul de muncă”, spune prof. dr. Doina Cozman.

Astfel, există deja o creștere a depresiei în rândul populației și mai e ceva. Specialiștii au acum o nouă vorbă: „Pandemia va trece, dar depresia va rămâne”. Putem să facem ceva?

„Din punct de vedere al sănătății mintale, trebuie să ne antrenăm în a face față incertitudinii. Acesta este o problemă psihologică… Trebuie întotdeuna să ne antrenăm, să ne gândim la ce posibilități pot să vină în viitorul apropiat sau mai îndepărtat… Trebuie să ne lărgim puțintel aria de așteptări și să ne facem un exercițiu sau o gimnastică mintală privitoare la cum a arăta viața mea peste un an, cum va arăta peste doi ani sau trei ani”, a mai spus medicul psihiatru.

Mai multe aflați din interviul pe care prof. dr. Doina Cozman i l-a acordat Ancăi Brășfălean în emisiunea Tête-à-tête.

 

Ne poți asculta si aici: