Epidemiologul clujean Molnar Geza, a vorbit la EBS Radio despre pandemie de Covid-19, cum a ajuns boala la om și faptul că „dorința” unui virus nu este să omoare.
Cunoscutul epidemiolog clujean, a pus într-un context mai larg ceea ce se întâmplă acum, în plină pandemie.
„Familia coronaviridelor a fost identificată încă din anul 1965, în regnul animal, nu la om. La sfârșitul anilor 1980, începutul anilor 1990 s-a descoperit că, de fapt, un porocent mic, undeva pe la 5-8 % din infecțiile respiratorii acute ușoare sunt produse de coronavirusuri, dar asta nu a dat epidemii mari, nu a dar probleme de mortalitate, iar din acest motiv interesul a fost mai limitat… În 2002-2003 a apărut în partea de Sud a Chinei și în Vietnam și în cateva zone din Africa de Sud-Est o epidemie cu pneumonii mai serioase și mai grave decât o viroză obișnuită. Și atunci a fost izolat virusul coronavirus SARS”, spune prof. univ. dr. Molnar Geza.
Din bolile noi care apar, spune medicul, 65% sunt de proveniență zoonotică, adică din regnul animal.
„Pentru astea, trebuie să recunoaștem că, în primul rând, noi suntem de vină, oamenii, pentru că din ce în ce mai mult intrăm în regnul animal și al plantelor”, a mai spus profesorul.
Mai multe despre familia coronavirusurilor, dacă am putea unii dintre noi să fim imuni la această boală, aflați din prima parte a interviului pe care medicul epidemiolog Molnar Geza i l-a acordat lui Tiberiu Crișan pentru emisiunea WakeUp Cluj.
Cea de a doua parte a interviului o puteți asculta mâine dimineață, la emisiunea WakeUp Cluj de la EBS Radio, după ora 9.00.
Sursa foto: pixabay.com