Profesorul Ciprian Mihali, fost ambasador al României în Senegal, a povestit la EBS Radio despre situația din Africa și Belgia în timpul pandemiei, dar și despre viitorul învățământului.
Ciprian Mihali este profesor doctor în filozofie la două universități, din Cluj și Strasbourg. El a fost ambasadorul României în Senegal între anii 2012 și 2016, iar în prezent este director al Agenției Universitare a Francofoniei la Bruxelles.
Africa, spune el, este un continent, în același timp, foarte puternic și foarte vulnerabil.
„Eram acolo în 2020 în timpul epidemiei de Ebola…Dar lumea locală a reușit în câteva săptămâni să se mobilizeze de o manieră care pentru mine rămâne uluitoare, greu de explicat după termenii noștri, care a făcut ca epidemia să se oprească sau să încetinească…Covidul lovește în acest moment Africa și o lovește într-un mod violent. Dar, deocamdată cel puțin, nu avem o răspândire comunitară… care ar fi un dezastru uriaș”, a spus Ciprian Mihali.
El a vorbit și despre disciplina societății belgiene în fața acestui nou inamic al omenirii, virusul SARS-CoV-2.
„Aici nu a existat niciun moment acea isterie și acea panică pe care o vedem zi de zi în presa românească. Aici virusul a fost mai virulent decât în România…Ceea ce a fost interesant de observat este că la nivel social oamenii au interiorizat foarte repede reguliele și le-au respectat”, a mai spus profesorul Ciprian Mihali.
O trăsătură a Belgiei multiculturale este, spune profesorul, educația și încrederea socială. Acolo amenii sunt în permanență dispuși să învețe.
„Aici, a învăța este o sarcină permanentă pentru toată lumea…Educația este o formă de adaptare la provocările cotidiene… Încrederea socială este cimentul care îi ține împreună pe oameni. Dacă nu funcționează nici pe verticală, nici pe orizontală, în sensul respectului față de instituții, societatea rămâne un conglomerat de indivizi haotici”, a arătat profesorul Ciprian Mihali.
În ceea ce privește soarta învățământului românesc după această criză provocată de pandemie, profesorul spune că învățământul la distanță nu este o soluție pe termen lung.
„Această criză ne-a obligat să ne reinventăm și să inventăm modalități noi de realizare a actului educațional. E foarte bine pentru educația româneacă înțepenită și pe care nimeni nu mai știe cum să o scoată din șanț…Dar această criză obligă la schimbarea multora dintre ideile noastre fixe privind educația, în ce privește conținuturile, cantitatea de conținuturi predată, relația dintre profesori și elevi, finalitatea actului educațional și așa mai departe”, a mai spus profesorul.
Ascultați aici intervul integral pe care profesorul Ciprian Mihali i l-a acordat lui Tudor Runcanu.