AUDIO | Proiect ambițios pentru descongestionarea traficului în Cluj

Circulația de la intersecția Căii Mănăștur cu strada Moților va fi reorganizată. Autoritățile vor să reducă traficul rutier și să încurajeze utilizarea transportului public.

Un nou drum de legătură între cartierele Grigorescu și Zorilor, piste de biciclete dinspre Mănăștur spre malul Someșului și spre centru, dar și trafic mai aerisit în zona fostei fabrici de bere. Acestea sunt principalele obiective ale proiectului de reorganizare a circulației de la intersecția Căii Mănăștur cu strada Moților.

Pe un singur sens al acestei porțiuni de drum, trec la orele de vârf peste 3.000 de autovehicule pe oră. După dezbateri și consultări, proiectul a ajuns pe masa consilierilor locali.

Realizarea unei străpungeri rutiere, de pe Calea Mănăștur până pe strada Uzinei Electrice este unul dintre cele mai ambițioase scopuri ale proiectului. Pentru aceasta, va fi realizat un pod peste Canalul Morii, între străzile Uzinei Electrice și Oțetului, iar strada Mărginașă va fi lărgită.

Viceprimarul Dan Tarcea explică cu va putea fi descongestionat traficul:

 

Reorganiarea circulației în zona Calea Mănăștur – Calea Moților ar urma să scadă traficul rutier cu aproape o treime și să ridice cu aproape 40% nivelul de utilizare a mijloacelor de transport public.

Scopul proiectului este și să creeze noi piste pentru bicicliști, dar și spații mai generoase pentru pietoni. Cum se va putea circula cu bicicleta, ne spune viceprimarul Dan Tarcea:

 

Pentru realizarea investițiilor este necesară și exproprierea a peste 30 de clădiri și terenuri, inclusiv din patrimoniul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.
Valoarea investițiilor ajunge la peste 54 de milioane de lei.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: