AUDIO | Proiectele verzi ale județului Cluj: un milion de arbori plantați și 100 de kilometri de piste de biciclete

Îmbunătățirea calității aerului și a mobilității alternative se află printre marile proiecte anunțate miercuri de conducerea Consiliului Județean Cluj.

Unul dintre treaseele de biciclete va lega Cluj-Napoca de Cheile Turzii și va fi folosită rețeaua de drumuri.

 

Un milion de arbori vor fi plantați în județ în următorii 10 ani și vor fi amenajați 100 de kilometri de piste de biciclete spre principalele zone turistice din județ.

Inițierea și durata lor va depinde, însă, și de cât de afectat de pandemie va fi bugetul județului de anul viitor.

Proiectul de plantare a un milion de arbori va fi derulat în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Vetrinară din Cluj, care va pune la dispoziție, gratuit, puieții necesari, iar Consiliul Județean va gestiona activitățile de plantare efectivă. Scopul este creșterea calității aerului, dar și de conservare a biodiversității în județul Cluj, spune președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, pe care îl puteți asculta aici:

 

Velo Cluj este un alt proiect verde al județului, prin care vor fi create trei trasee, cu 100 de kilometri de piste de biciclete, spre Cheile Turzii și Băișoara. În cel mai scurt timp vor fi realizate studii care vor stabili rutele și regimul proprietăților care trebuie expropriate, a spus Alin Tișe:

 

Noile proiecte sunt integrate în strategia de dezvoltare a județului, pentru care forul administrativ a semnat cu contract cu Banca Mondială.

Toate școlile clujene, racordate la apă, canalizare și internet, în 2021

Consiliul Județean Cluj are în plan ca în 2021, toate școlile din județ să fie racordate la utilități și să beneficieze de internet de mare viteză. Banii vor fi alocați din bugetul județului.

De asemenea, un nou proiect prevede construirea, pe o suprafață de 7 hectare, a Centrului Sportiv Metropolitan Cluj, în Sălicea, comuna Ciurila. Această investiție va beneficia și de finanțare de la Compania Națională de Investiții.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: Facebook/Cheile Turzii

 

Ne poți asculta și aici: