AUDIO | Psiholog: „Această perioadă este un post veritabil pentru cei dependenți de muncă. Descoperă alte valori”

Anca Axente a vorbit la EBS Radio despre stresul în situații de criză și antidotul pentru blocajele mentale care duc la anxietate – creativitatea.

Psihologul Anca Axente a atins câteva subiecte „fierbinți” pe timp de criză – criza cauzată de noua amenințare mondială, coronavirusul.

Printre acestea impulsul de a face provizii, de a goli magazinele.

„Prea multă certitudine creează anxietate. Am fost obișnuiți cu ceritudine, aveam magazinul deschis la orice oră, poate și din zi și din noapte și acum, dintr-o dată, nu mai este așa. Adică scade gradul de predictibilitate. Și de aceea apare impulsul, aș spune instinctul de conserave, de lupă. Individul se centrează prea mult pe certitudine”, spune psihologul Anca Axente.

Ea a mai vorbit și despre ce putem face în această perioadă, în care mulți dintre români s-au trezit aproape închiși în casă.

„În această perioadă tindem să ne gândim – e ca o vacanță sau stăm acasă și nu facem nimic sau facem ce vrem. De acolo plictiseala și frustrarea. Este indicat ca să ne impunem restricții și mai mari, provocări de genul de a sta o zi fără tehnologie – oare putem face asta? Sau de nu ieși din cameră două ore făcând, bineînțeles diferite lucruri…pentru că, de fapt, provocarea de azi este să stai cu tine însuți fără să te apuce disperarea”, a spus psihologul.

Ea spune să încercăm să stăm o zi întreagă fără știri, sa ne facem un program bin stabilit, să facem exerciții fizice, să citim și , cel mai important, cei care au copii să se ocupe de ei.

„Aceasta perioadă este un post veritabil pentru cei dependenți de muncă. Descoperă alte valori, descoperă ca suntem valoroși pentru că sunetm. Suntem valoroși pentru că suntem capabili să facem bine”, a mai spus Anca Axente.

Ascultați și alte sfaturi, dar și cum ne comportăm cu copiii atunci când suntem stresați.

 

Foto: Arhivă

 

Ne poți asculta și aici: