AUDIO | Psihologul Ovidiu Bogdan Talpoș, despre relațiile de cuplu în izolare

Ovidiu Bogdan Talpoș, psihoterapeut și membru al Asociației Minte Forte, a vorbit la EBS Radio despre probleme în cuplu în perioada izolării și cum să ne fortificăm mintea.

Pe timpul pandemiei, psihologii s-au lovit de câteva teme specifice, care au devenit mai pregnante în perioada izolării.

Ovidiu Bogdan Talpoș, psihoterapeut format in psihoterapie sistemica, de familie și cuplu și psihoterapie cognitiv-comportamentă, spune că printre cei care solicită ajutor sunr persoane care au dificultăți de comunicare, de inter-relaționare.

„Au fost și certuri și nu ne permitem să ieșim afară, să luam spațiu unul față de altul. Chiar dacă stau cu oameni dragi, stau foarte mult împreună și apar certurile…Intervin anumite lucruri, poate anumite tabieturi, un mod anume de a face lucrurile sau de a vorbi. Sunt lucruri cu care ne obișnuim în timp, dar acum au venit toate deodată, nu ne-au dat timpul de a ne obișnui. Pe de altă parte nu am putut să ne vedem (e vorba de oameni care sunt într-o relație, n.red), iar aici apare frustrarea de a nu fi cu un prieten, și devin mai irascibil, iritabil”, spune Ovidiu Bogdan Talpoș.

Apoi, în această perioadă, intervine frica de necunoscut și apare anxietatea. Ce soluții avem la îndemână?

„Într-o astfel de perioadă, în care se schimbă lururile și nu putem să controlăm ce și cum se schimbă, primul lucru care vine ca resursă e flexibilitatea…Trebuie să-mi clarific ce acțiuni pot să iau ca să mă protejez și ce anume nu este în controlul meu direct”, a mai spus psihoterapeutul, care a adăugat că, totuși, avem o mare adaptabilitate.

Mai multe despre aceste lucruri, dar și despre ajutorul oferit de Asociația Minte Forte, aflați din interviul pe care Ovidiu Bogdan Talpoș i l-a acordat Ancăi Brășfălean.

 

Sursa foto: Facebook/Minte Forte

 

Ne poți asculta și aici: