AUDIO | Radu Mititean: „În România ori există pistă de biciclete, ori nimic”

De ziua Mondială a Bicicletei, Radu Mititean a vorbit la EBS Radio despre nevoia modificării legislației și amenajarea infrastructurii pentru cei care se deplasează pe două roți.

Bicicleta e rapidă și comodă în marile aglomerări urmabe și, mai mult, singura oportunitate pentru foarte mulți de a face mișcare zilnic.

E Ziua Mondială a Bicicletei, iar Radu Mititean, care este director al Clubului de Cicloturism „Napoca”, dar și președinte al Federației Bicicliștilor din România, a vorbit despre nevoia de a modifica legislația în acest domeniu. De altfel, federația a inițiat recent o Lege a Bicicletei.

„De fapt este un buchet de modificări a altor legi. Am încercat mulți ani să rezolvăm hibele sistemului nostru legislativ…însă de fiecare dată când mergeam cu un proiect mic, care repara o problemă, se spunea că nu se corelează cu alte modificări… Atunci am venit cu această inițiativă, o lege care vine să modifice legislația rutieră, legislația pentru arii protejate, legislația de urmanism și altele”, a explicat la EBS Radio Radu Mititean.

El spune că există și alte soluții pentru ca bicicliștii să se poată mișca în voie, nu doar pistele special amenajate. De aceea este nevoie „să se ridice niște bariere”, iar legea propusă de bicicliști poate face asta.

„În ultimii cinci ani a crescut cu sute de procente numărul de bicicliști, în ciuda situației de trafic și în ciuda legislației și a lipsei de infrastructură. Să ne imaginăm dacă am ridica aceste bariere, ce mult s-ar putea schimba lucrurile. Lumea și-a dat seama că într-un oraș aglomerat și în ambuteiaj poți fi mult mai rapid și mai comod cu o bicicletă decât să stai ore în trafic”, a mai spus Radu Mititean.

El a arătat că, în conformitate cu legislația actuală, oamenii nu au voie să circule cu bicicleta nici măcar în Făget. „Aberații” legislative sunt destule, iar despre ele, dar și despre cele mai frumoase amintiri de pe bicicletă aflați din interviul pe care Radu Mititean i l-a acordat lui Tiberu Crișan.

 

Sursa foto: Facebook

 

Ne poți asculta și aici: